Veelgestelde vragen 1e bachelor na de puntenbekendmaking van de herexamens
Let op, de informatie op deze webpagina is enkel relevant voor studenten die in de opleiding zijn gestart vanaf academiejaar 2023-24.
Op mijn puntenbriefje staat dat ik ben geweigerd in de opleiding, wat nu?
Als je minder dan 20% studierendement haalde na jouw eerste inschrijvingsjaar (je studierendement berekenen), zal je volgende inschrijving in de opleiding geweigerd worden.
Staat dit op je puntenbriefje, dan kan je niet anders dan op zoek gaan naar een andere opleiding en heroriënteren. Zit je wat vast met je studiekeuze, kan je langsgaan bij een studieadviseur.
Het is meestal geen oplossing om te heroriënteren naar de opleiding Psychologie of Pedagogische Wetenschappen aan een andere universiteit. De studievoortgang wordt immers overgenomen aan andere Vlaamse universiteiten voor eenzelfde opleiding.
Als je niet akkoord gaat met de weigering tot inschrijving, kan je in principe beroep aantekenen. Hoe je dit doet, vind je in het OER artikel 81. Wees hier echter realistisch in, dit beroep heeft enkel enige kans op slagen indien je voldoende kan staven waarom je te weinig studievoortgang hebt gemaakt, door bijvoorbeeld overmachtsredenen zoals langdurige ziekte. In ieder geval blijft de drempelvoorwaarde (nl. dat je voor alle eerstejaarsvakken moet slagen na twee academiejaren) wel gelden. De kans dat je slaagt voor alle eerste bachelor vakken komend academiejaar is klein als je nu deze drempel van 20% niet haalde.
Op mijn puntenbriefje staat dat ik een bindende voorwaarde zal hebben als ik de volgende keer inschrijf, wat houdt dit in?
Je krijgt deze bindende voorwaarde opgelegd als je dit jaar geen 50% studievoortgang behaalde. De bindende voorwaarde houdt in dat je bij je volgende inschrijving, normaal gezien volgend academiejaar, wél minstens 50% studierendement moet halen om nadien weer te mogen inschrijven in de opleiding.
Schreef je voor het eerst in in de eerste bachelor in academiejaar 23-24, dan moet je vooral rekening houden met de drempelvoorwaarde (zie FAQ drempelvoorwaarde). De drempelvoorwaarde is van toepassing op alle vakken van de eerste bachelor. De bindende voorwaarde geldt voor alle vakken samen, dus ook op tweede bachelor vakken, als je die zou opnemen.
Op mijn puntenbriefje staat dat ik moet opletten omdat ik nog moet voldoen aan de drempelvoorwaarde, wat is dat?
De drempelvoorwaarde is de zogenaamde “harde knip”. Deze regel stelt dat je na 2 academiejaren geslaagd moet zijn voor de volledige eerste bachelor van een opleiding. Lukt dit niet, dan mag je je niet meer inschrijven in de opleiding, niet aan de UGent, maar ook niet aan een andere Vlaamse universiteit.
Kortom, wanneer je in academiejaar 23-24 startte in een opleiding, moet je op het einde van academiejaar 24-25 geslaagd zijn voor alle vakken uit de eerste bachelor.
Staat deze boodschap op jouw puntenbriefje, dan raden we je aan om realistisch de balans op te maken: zal je verder doen of heroriënteren? Dit hangt van een aantal factoren af:
- Je studierendement: Ben je er net niet, of moet je nog heel wat vakken afleggen om er te geraken? Slaagde je voor minder dan 50% van je studiepunten, dan weten we uit voorgaande jaren dat de kans helaas erg klein is dat je de drempelvoorwaarde haalt.
- Je inzet en motivatie: Waar is het fout gelopen en zijn dit zaken waar je een invloed op hebt? Doe je de opleiding wel echt graag? Wat kan je nog geven op een verantwoorde/gezonde manier?
Ik hoorde altijd dat ik moet opletten met mijn leerkrediet, hoe zit dat?
Het leerkrediet is een studievoortgangsmaatregel van de Vlaamse overheid om ervoor te zorgen dat je op tijd heroriënteert en is van toepassing in elke opleiding, zowel aan hogescholen, als aan universiteiten (m.u.v. schakel- en voorbereidingsprogramma’s).
Je start met 140 punten leerkrediet en elke keer je inschrijft in een opleiding zet je hier punten leerkrediet voor in. Meestal neem je 60 studiepunten op per academiejaar (uitz. BST/werkstudent/GIT).
De eerste 60 studiepunten die je terug verdient, krijg je dubbel terug. Als je voor (bijna) niets slaagt, bereik je snel de ondergrens van 60 SP (= risicozone), maar wanneer je eenmaal begint te slagen, vult je buffer wel snel aan door die dubbele teruggave. Net daarom is een snelle heroriëntatie zo belangrijk.
Schreef je voor het eerst in een eerste bachelor in academiejaar 23-24, zal je nog minstens 80 punten leerkrediet hebben. Om te kunnen inschrijven in een opleiding heb je gewoonlijk 60 punten leerkrediet nodig. Je kan dus inschrijven in een opleiding, maar het is wel belangrijk om het in gedachten te houden bij jouw keuzes, zodat je niet onder de 60 komt en je nog kan verder studeren.
Ik heb besloten verder te studeren in de opleiding Pedagogische Wetenschappen of Psychologie, maar moet nog enkele vakken meenemen uit de eerste bachelor. Wat nu?
Je zal het komende jaar (en misschien ook daarna) een geïndividualiseerd traject volgen. Een geïndividualiseerd traject (GIT) is elk traject dat afwijkt van een standaard studietraject (modeltraject). Met een GIT kan je vakken uit verschillende jaren combineren of, omgekeerd, je vakkenpakket van één jaar spreiden over verschillende jaren.
In Oasis zal je je curriculum daarvoor zelf moeten samenstellen. Dit betekent dat je zelf je vakken zal moeten toevoegen aan jouw vakkenpakket.
- Maar welke vakken moeten daar nu inzitten?
Sowieso alle vakken uit je eerste bachelor, want hiervoor moet je slagen aan het einde van academiejaar 24-25 om de opleiding te kunnen verderzetten. Je kan eventueel aanvullen met tweede bachelor vakken, maar we raden echt wel aan te focussen op de vakken uit de eerste bachelor. Daarvoor heb je immers maar twee examenkansen meer.
TIP 1: Neem niet meer op dan 60 studiepunten, ook al mag je dit wel als je meer dan 50% studierendement behaalde. Neem niet te veel hooi op je vork en focus op die 1e bachelor vakken.
TIP 2: Bekijk je curriculum per semester en streef een evenwichtige verdeling na (ong. 30 sp/semester). Kijk na hoeveel studiepunten je nog hebt af te leggen van de 1e bachelor en laat minstens evenveel studiepunten vallen uit 2e bachelor.
TIP 3: Bekijk (en vermijd) overlap in les- en examenrooster - En hoe doe je dit praktisch?
Ga in Oasis naar het menu AJ 2024 -2025 en klik daar op “Curriculum”. Selecteer “Curriculum bewerken” en voeg de opleidingsonderdelen toe die je dit jaar wil volgen. Vink vervolgens jouw opleiding aan en klik op “Doorgaan met voorleggen”. De status wijzigt nu van Ontwerp naar Voorstel. Van zodra je curriculum in Voorstel staat worden o.a. je vakken toegevoegd op Ufora, in je lessenrooster etc. en sta je op de studentenlijsten van de lesgevers. Opgelet: het moet dan wel nog worden goedgekeurd. De deadline voor het in orde brengen van je curriculum is 14 november 2024. Wijzigingen kan je voor het eerste semester doorgeven tot 14 november en voor het tweede semester tot 28 februari via dit formulier.
Wil je dit graag bespreken, ben je welkom op één van onze vrije spreekuren. Je kan er je voorstel dan individueel voorleggen aan een studie- en trajectbegeleider. Bereid je wel voor! Bekijk de GIT-filmpjes en/of gebruik de werkdocumenten en werk zelf een voorstel uit waarmee we dan samen aan de slag kunnen. Onvoorbereide studenten kunnen we moeilijk helpen.
Waarom ben ik niet gedelibereerd/getolereerd?
Als je alle vakken van de eerste bachelor aflegde, kan je gedelibereerd worden voor max. 12 gewogen punten. Deze gewogen punten worden berekend als volgt: aantal punten te kort om te slagen (bv. 9/20 is 1 punt te kort om geslaagd te zijn, want daarvoor moet je 10/20 halen) x het aantal studiepunten voor dat vak.
- Een voorbeeld met statistiek I: als je een 9/20 behaald, dan kom je 1 punt te kort om te slagen voor dat vak en het aantal studiepunten van statistiek I is 7. De berekening is dan als volgt: 1 x 7 = 7 gewogen punten. Omdat dit binnen de 12 ligt, word je gedelibereerd.
- Een ander voorbeeld: stel dat je een 9 haalt voor statistiek I en een 9 voor algemene psychologie (1e bachelor Psychologie). Het vak algemene psychologie bedraagt 8 studiepunten. De berekening is dan als volgt: 1x7 + 1x8 = 15 gewogen punten. Dat is hoger dan de maximum 12, waardoor je in dit geval beide vakken opnieuw zou moeten afleggen.
- Een laatste voorbeeld: stel dat je een 8 behaalt voor sociale agogiek (1e bachelor Peda. Wet.), kan je wel worden gedelibereerd. Je komt 2 punten tekort om te slagen, en het vak telt 6 studiepunten, dus 2 x 6 is 12.
Op deze webpagina vind je alle regels over deliberatie aan de UGent.
Voor studenten die instroomden in het tweede semester gelden dezelfde regels, maar jullie leggen pas ten vroegste in februari de laatste vakken af van de eerste bachelor, waardoor je ook pas vanaf dan kan worden gedelibereerd. Als deliberatie op jou van toepassing zou zijn, staat dit wel pas in juni op jullie puntenbriefje omdat dan pas de berekening wordt gedaan van het volledige academiejaar. Denk je in februari dat je zal worden gedelibereerd, maar twijfel je? Stuur ons gerust een mailtje en dan kijken we het alvast voor jou na.
Ik startte pas in de opleiding in het tweede semester, wanneer moet ik voldoen aan de drempelvoorwaarde?
Als je instroomde in februari, zal je volgend jaar een deel van de eerste bachelor voor de eerste keer afleggen. Het zou dus niet eerlijk zijn om te verwachten dat je eind volgend jaar al geslaagd moet zijn voor de volledige eerste bachelor, terwijl andere studenten daar 2 kansen voor krijgen.
Concreet is het zo dat je aan het einde van volgend academiejaar (AJ 24-25) geslaagd moet zijn voor alle vakken uit je initieel pakket (= doorgaans alle vakken uit het 2e semester van de 1e bachelor) en pas op het einde van het academiejaar daarna (AJ 25-26) geslaagd moet zijn voor alle vakken uit de eerste bachelor. Je krijgt dus ook 4 examenkansen per vak.
Wat is studierendement?
Vanuit de Vlaamse Overheid, maar ook vanuit de UGent, moet je genoeg vooruitgang boeken in je studies om verder te mogen studeren. Deze vooruitgang noemt men studievoortgang en deze wordt bewaakt op verschillende manieren, waaronder leerkrediet, de drempelvoorwaarde, de 20% regel etc. Deze regels maken gebruik van het studierendement om deze voortgang te meten.
Wil je weten welke studievoortgangsmaatregelen op jou van toepassing zijn, kan je in deze gids klikken op jouw situatie.
Wil je hier graag meer over weten, kan je een kijkje nemen op de UGent webpagina over studievoortgang.
Geen antwoord gevonden op jouw vraag?
Vond je geen antwoord op jouw vraag? Stuur een mailtje naar het mailadres van jouw opleiding.