Onderwerp

Onderwerpenlijst

Het doel van de masterproef is het doorlopen van een gericht wetenschappelijk proces binnen het ruime gebied van de Pedagogische Wetenschappen. Alles start met een onderwerp waarin jij je graag wenst te verdiepen. Vanuit de vakgroep Onderwijskunde helpen we je graag op weg in de zoektocht naar een masterproefonderwerp. Onderstaande onderwerpenlijst kan je daarbij helpen. De onderwerpenlijst biedt een overzicht van alle mogelijke promotoren, die jou inhoudelijk kunnen ondersteunen bij de vormgeving van je masterproef. Bijkomend wordt de inhoudelijke expertise van de beschikbare promotoren verduidelijkt.

Eigen onderzoeksvoorstel

Wanneer jouw onderzoeksinteresse niet aansluit bij de onderwerpen die staan opgenomen in de onderwerpenlijst, kan je ook steeds een eigen onderzoeksvoorstel uitwerken en zelf op zoek gaan naar een promotor die dit eventueel verder wil begeleiden.

Afbakenen

Ongeacht de keuze voor een onderwerp uit de onderwerpenlijst of een eigen onderzoeksvoorstel, kan het beantwoorden van onderstaande vragen je helpen om jouw onderwerp verder af te bakenen.

 • Wie?
  Rond welke actoren wil je werken? Kinderen, jongeren, volwassenen, leraren, ouders, bijzondere groepen, kansengroepen, …?
 • Welke setting?
  Wil je focussen op formeel of informeel leren?
  Onderzoek je klassen, scholen, instellingen, musea…?
 • Waarom?
  Wil je iets of iemand beïnvloeden of eerder iets verkennen? Wil je iets ontwerpen en uittesten? Wil je een interventie ontwikkelen en implementeren?