Lichaamsgericht werken met jongeren - Good practices en uitdagingen

06-06-2018 van 09:20 tot 17:30
Het Pand (Onderbergen 1, 9000 Gent)
Door wie
Mieke Matthyssen
mieke.matthyssen@ugent.be
Voeg toe aan mijn agenda

WAAROM?

In het pedagogisch werken met jongeren is er de laatste jaren steeds meer interesse voor psychofysieke methodieken. Tieneryoga, tienermindfulness, Rots en Water trajecten, outdoor trajecten, pedagogische boks- en gevechtsportscholen, dans- en psychomotorische therapie, of een combinatie van deze dingen, winnen aan populariteit. Diverse sectoren zoals onderwijs, jeugdwerk, sportclubs, jeugdwelzijnswerk, en hulpverlening gebruiken vormen van psychofysiek werken.

Het doel van psychofysieke programma’s is om het welzijn van jongeren te verbeteren en jongeren te versterken. In de praktijk blijken traditionele en taal-gebaseerde pedagogische interventies niet altijd te werken zoals gewenst. Psychofysieke methodieken bieden een waardevol, laagdrempelig alternatief voor de traditionelere interventies met een dominantie op praten. Via aansluiting met de leefwereld en interesses van de jongeren, worden sport, beweging en spel verrijkt met sociaal- pedagogische componenten. Deze dag wil een aanzet geven tot inspiratie en kennisontwikkeling hieromtrent.

VOOR WIE ?

Jeugdhulpverleners, jeugd(welzijns)werkers, buurtwerkers, medewerkers van lokalevrijetijdsdiensten (jeugddienst, sportdienst, preventiedienst...), (jeugd)sportaanbieders, leerkrachtenen leerlingenbegeleiders, therapeuten, onderzoekers, studenten en andere geïnteresseerden.

PROGRAMMA en INSCHRIJVEN

Voor het volledige programma en inschrijvingen klik hier.