In memoriam Eric Broekaert

(29-09-2016) Met grote droefheid en verslagenheid melden wij u het overlijden van onze geliefde en bevlogen inspirator, collega en vriend Eric Broekaert (1951-2016)

Eric Broekaert zette de orthopedagogiek aan de Universiteit Gent op de kaart en was jarenlang voorzitter van de vakgroep Orthopedagogiek. Professor Broekaert was een bevlogen lesgever die menig student en collega inleidde in de integratieve handelingsorthopedagogiek. Hij stond aan de wieg van de drugvrije therapeutische gemeenschap De Kiem en was een internationaal gerenommeerd expert op het vlak van therapeutische gemeenschappen en de behandeling van drugverslaafden. Hij was mede-oprichter en de eerste voorzitter van de European Federation of Therapeutic Communities (EFTC). In 2015 ontving hij de EFTC-onderscheiding voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan de ontwikkeling van en onderzoek rond therapeutische gemeenschappen. Eric Broekaert was tevens bestuurder van het Orthopedagogisch Centrum Nieuwe Vaart voor de observatie en behandeling van kinderen met gedrags- en emotionele problemen en maakte ook deel uit van het bestuur van de European Scientific Association for Residential and Foster Care (EUSARF) en van het Centre for Children in Vulnerable Situations (CCVS).

Eric Broekaert bouwde de vakgroep Orthopedagogiek uit tot een onderzoeksgroep van internationaal niveau, waarbij de integratie van kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethoden en van uiteenlopende theorieën en paradigma’s zijn handelsmerk waren. Het verbeteren en optimaliseren van het handelen met kinderen, jongeren en volwassenen in kwetsbare situaties stond hierbij voorop, vanuit een brede, internationale kijk en met aandacht voor de inbreng vanuit verschillende wetenschapsdisciplines.

Eric Broekaert is op woensdag 28 september 2016 overleden in een ziekenhuis in Rome, waar hij een paar dagen eerder nog een actieve bijdrage leverde op het 25ste EWODOR-congres (European Workshop on Drug Policy Oriented Research).

We verliezen een warme, charismatische en zeer belezen persoonlijkheid, maar bovenal een briljante geest en wetenschapper. We zullen je missen, Eric!

Wij wensen zijn vrouw Katy, kinderen Pieter-Jan en Rilke en de rest van de familie heel veel sterkte toe om dit onwezenlijke verlies te verwerken.

 

Namens de collega’s van de vakgroep Orthopedagogiek

 

Ter gelegenheid van de viering van het 50-jarige bestaan van de opleiding Orhtopedagogiek aan de UGent gaf Eric als een van de coryfeeën van de Gentse orthopedagogiek nog volgend persoonlijk interview.