Cinéssential vol. 1: The Battle of Algiers

(06-03-2020) Nieuwe interfacultaire filmclub die maatschappelijk relevante films en documentaires vertoont die aanzetten tot reflectie, discussie én actie.

Cinéssential afbeelding

CINÉSSENTIAL is een filmclub opgericht door het het Ghent Rolin-Jaequemyns International Law Institute (GRILI), in samenwerking met het Ghent Institute for International Studies (GIIS) en het Centre for Cinema and Media Studies (CIMS). Het doel van deze interfacultaire filmclub is om maatschappelijk relevante films en documentaires te vertonen die aanzetten tot reflectie, discussie én actie.

Elk academisch semester zullen we enkele zorgvuldig geselecteerde films vertonen, allen verbonden via een overkoepelend thema en met een duidelijke link naar internationaal recht, politiek, samenleving en milieu. Een interdisciplinair panel van experten zal bij elke vertoning aanwezig zijn voor duiding en interactie met het publiek na de film. Aan elk panel zullen ook één of meerdere experten van onze faculteit deelnemen. Op die manier maken jullie ook kennis met het fascinerende onderzoek dat verricht wordt aan de faculteit Politieke & Sociale Wetenschappen.

Dit semester vatten we aan met een selectie van drie films onder de noemer “Cycles of conflict”: La Battaglia di Algeri (1966), Waltz with Bashir (2008) en een dubbele documentaire van de getalenteerde doctoraatsonderzoekers Maarten Hendriks (Vakgroep Conflict- & Ontwikkelingsstudies) en Tessa Boeykens (Vakgroep Geschiedenis, Faculteit Letteren & Wijsbegeerte).

De eerste film die we vertonen is de Frans-Algerijnse oorlogsklassieker La Battalia di Algeri (The Battle of Algiers, trailer) en vindt plaats op maandag 23 maart, van 19u tot 22u in de Filmzaal Plateau, Paddenhoek 3.  De film beschrijft de bloedige onafhankelijkheidsstrijd van het Algerijnse verzet tegen de Franse kolonisator. Bekijk meer info via de evenementpagina.

Prof. dr. Daniël Biltereyst (CIMS) zal een introductie voorzien en in het panel zetelen naast Prof. dr. Koenraad Bogaert (Conflict- & Developmentstudies, UGent) en Prof. dr. Désirée Schyns (Fac. Letteren & Wijsbegeerte, UGent). Dr. Luca Ferro (GRILI) zal het debat modereren.

De tweede film, Waltz with Bashir, vindt plaats op maandag 20 april en de derde vertoning, de dubbele documentaire, op maandag 11 mei. Beide starten ook om 19u en gaan ook door in de Filmzaal.

Wij zijn alvast enorm enthousiast en we hopen dat jullie er ook willen bij zijn!

 

Groeten,

Het Cinéssential team

Daniël Biltereyst - Mathieu Blondeel - Luca Ferro - Wouter Lips - Aysegül Sirakaya