Wetenschapscafé fake news

Door wie
Wetenschapscafé
annelore.deprez@ugent.be
Voeg toe aan mijn agenda

CJS-professor Annelore Deprez en Sociologieprofessor Arne Roets gaan op een informele manier in debat over Fake news tijdens het volgende Wetenschapscafé.

Tegenwoordig krijgen veel nieuwsberichten al snel de stempel ‘fake news’ of ‘nepnieuws’. Verkeerde informatie wordt dan doelbewust verspreid om lezers te lokken en de mening van mensen te beïnvloeden. Maar is dat wel zo terecht? In het volgende wetenschapscafé gaan Annelore Deprez en Arne Roets op een informele manier in debat over deze en tal van andere vragen rond het thema.

wetenschapscafé-fake-news

Deprez en Roets geven een antwoord op volgende vragen:

• Vanaf welk punt spreken we van fake news?
  • Hoe kunnen we fake news ontmaskeren? En hoe leren we onszelf een automatische kritische leesingesteldheid aan?
  • Is het vooral een probleem op sociale media of ook in de krant en op het tv-journaal?
  • Wie heeft welk aandeel: de verspreider (journalist), het platform (nieuwskanaal) en de gebruiker (lezer)?
  • Vertrouwen we betrouwbare bronnen nog wel?
  • Is het herkennen van fake news afhankelijk van opleidingsniveau, leeftijd en/of culturele achtergrond?
  • Wordt foutieve informatie vanzelf geloofwaardig als we het een paar keer gehoord hebben?
  • Wat doet factcheck.vlaanderen?

Annelore Deprez baseert zich op haar achtergrond als hoofddocent journalistiek aan de Universiteit Gent en Arteveldehogeschool. Ze is ook lid van Centre for Journalism van UGent en ze staat aan het hoofd van de onderzoeksgroep ‘Communicatie, media en design’ van de Arteveldehogeschool. Haar onderzoeken richten zich op mediarepresentatie, nieuwsbeleving bij jongeren en fake news.

Arne Roets vertrekt vanuit zijn achtergrond als Professor in de Sociale Psychologie. Hij is verbonden aan de vakgroep ontwikkelings-, persoonlijkheids- en sociale psychologie en doet onderzoek naar sociale besluitvorming en oordelen, politieke psychologie, racisme en vooroordelen, morele psychologie en de relatie tussen persoonlijkheid en ideologie.

Moderator van de avond is Jeroen Zuallaert. Hij is sinds 2011 journalist bij Knack.

Het wetenschapscafé gaat door op 3 maart 2020 in Eetcafé Toreke in de Vlotstraat 22 in Gent. Inschrijven is niet nodig en toegang is gratis.