Kraks @De Krook: Fake news? Bekijken we het nieuws kritisch genoeg?

When
21-03-2017 from 19:30 to 21:30
Where
De Krook, Miriam Makebaplein 1, 9000 Gent
Language
Dutch
Organizer
Gent – imec – Bibliotheek De Krook
Contact
kraks@ugent.be
Website
http://www.ugent.be/nl/univgent/de-krook
Add to my calendar

Op dinsdag 21 maart gaat de eerste sessie ‘Kraks @ De Krook’, georganiseerd door UGent en imec. Thema: Fake news.

Op dinsdag 21 maart lanceren UGent, imec en Bibliotheek De Krook ‘Kraks @ De Krook’, een nieuwe reeks publieksavonden waar cultuur, media, ondernemerschap, educatie en innovatie centraal staan.

De eerste publieksavond gaat van start met het onderwerp ‘Fake News’. Daarin komt onder andere Jan Walraven, onderzoeksjournalist bij Apache, vanuit de praktijk vertellen hoe nieuws geselecteerd en samengesteld wordt. Onderzoekers van het Centre for Journalism Studies verbonden aan onze vakgroep communicatiewetenschappen komen verder iets vertellen rond bronnen en brongebruik, algoritmes en nieuwsselectie van rampen. Ook Professor Erik Mannens van imec – Idlab komt iets vertellen over de technische kant van nieuwsaanbod online en hoe we in de toekomst zekerder kunnen zijn over de betrouwbaarheid van online nieuws.

Tijdens elke publieksavond krijg je de kans om een praatje te slaan met de sprekers.

 

Onderwerpen en sprekers op dinsdag 21 maart:

  • Bronnen en betrouwbaarheid: prof. Sarah Van Leuven & Rebeca De Dobbelaer
    We gaan er doorgaans van uit dat alles wat in het nieuws verschijnt door journalisten gecontroleerd en geschreven is, maar in de praktijk hebben ook bronnen en adverteerders vaak een belangrijke impact op de inhoud van het nieuws. Tijdens deze lezing kijken we met een kritische bril naar het nieuws, en geven we een aantal tips om de betrouwbaarheid van bronnen en nieuws te kunnen inschatten.
  • Nieuws in de praktijk: Jan Walraven studeerde af als master journalistiek en master internationale politiek aan de universiteit van Gent. Sinds april 2015 schrijft hij voor Apache. Eerder in 2015 bracht hij als freelancer verslag uit van de Israëlische verkiezingen en in 2014 werkte hij als reporter in de Palestijnse gebieden. Hij komt op deze publieksavond vanuit de praktijk iets vertellen over hoe nieuws geselecteerd en samengesteld wordt.
  • Algowat? Joyce Stroobant & prof. Erik Mannens
    Algoritmes bepalen wat jij online op je bord krijgt, ze zijn heel bepalend voor de informatie die jij te zien krijgt. Dus ook voor nieuws. We gaan steeds vaker online, en daar kunnen we een zoekmachine zoals Google gebruiken om actief op zoek te gaan naar nieuws. Maar, we kunnen ook toevallig nieuws tegenkomen, bijvoorbeeld op onze facebooktijdlijn. Zo'n algoritme is heel slim en weet op basis van je surfgedrag wat jij leuk vindt en wat niet, waar je woont en wie je vrienden zijn. Nieuws wordt op die manier voor ons voorgeselecteerd, ook al denken we dat we uitkijken op ‘de wereld’. Het gevolg daarvan is dat we in een soort van persoonlijke informatie-bubbel terechtkomen. Zo kunnen bepaalde gebeurtenissen die niet door je vrienden worden gedeeld of geliket, gewoon helemaal niet tot bij jou komen!
  • Ver van ons bed, ver van zorgen? Prof. Stijn Joye en Eline Huiberts
    Onze nieuwsmedia worden vaak omschreven als het venster op de wereld, maar in hun berichtgeving over rampen en buitenlands lijden lijkt er vaak een dik gordijn voor het befaamde venster te hangen. Waarom worden bepaalde rampen immers wel en andere niet geselecteerd? Is het ene mensenleven meer waard dan het andere? En wat gaat er door ons heen als we slecht nieuws krijgen? Hoe denken we er zelf eigenlijk over als dat gebeurt op een verre plaats? Voelen we ons betrokken? Worden we emotioneel geraakt als we menselijk leed zien op exotische verre plaatsen? Of net niet? Horen we iets te moeten doen voor de mensen die zo ver weg wonen? Morele vragen waar we vaak geen antwoord op kunnen of willen geven, maar waar we wel over moeten blijven nadenken.

 

Uitleg over het volledige programma op 21 maart vind je hier: https://stad.gent/bibliotheek/nieuws-evenementen/kraksdekrook-fake-news

Gratis inschrijven voor deze of een andere interessante publieksavond kan door het formulier in te vullen op de website van UGent: http://ugent.congrezzo.nl/kraks-de-krook. Inschrijving is aanbevolen!

 

Programma Kraks @ De Krook

Zin om nog een andere publieksavond bij te wonen? Dan kan je je nu al inschrijven voor een van de andere publieksavonden:

Iedere publieksavond van Kraks @ De Krook gaat telkens door vanaf 19.30 uur.

21/03/2017       Fake news? Bekijken we het nieuws kritisch genoeg?

28/03/2017       Games in De Krook!? Over het belang van spelen.

18/04/2017       Wat als lezen geen kinderspel is?

25/04/2017       Smartphone, sociale media, games… Kunnen we nog zonder technologie?

03/05/2017       Online haat of vrije meningsuiting?

16/05/2017       Laten we ons te makkelijk verleiden door nieuwe vormen van reclame?

06/06/2017       Kan technologie ons gezonder maken?

14/06/2017       Wat is dat nu eigenlijk, big data?