Francqui Leerstoel 2020-2021 Prof. Dr. Esther Rozendaal

07-12-2020 van 09:30 tot 13:00
Voeg toe aan mijn agenda

De inaugurele les vindt plaats op maandag 7 december 2020 om 11u30 via Zoom.

Media bieden ons veel kansen wat betreft communicatie, entertainment en informatie, maar er zijn ook risico’s voor ons welzijn en onze veiligheid. In deze
lessenreeks kijken we onder andere naar sociale media en gameverslaving, nepnieuws en andere vormen van desinformatie, en verborgen vormen van
reclame. Het doel is de mediawijsheid van studenten te ontwikkelen en hen een reeks strategieën te leren die zij kunnen gebruiken om optimaal te profiteren
van de kansen die media bieden, en zich tegelijktijdig ook te wapenen tegen de risico’s. In de lessenreeks wordt ook besproken wat scholen, regelgevers en
mediaproducten kunnen doen om jongeren te empoweren zich online op een mediawijze manier te gedragen.

Esther Rozendaal is universitair hoofddocent Communicatie en Media bij het Behavioural Science Institute aan de Radboud Universiteit. Esther onderzoekt hoe
kinderen en jongeren empowered kunnen worden om op een autonome, gezonde en veilige manier met media en reclame om te gaan. In haar onderzoek richt ze zich enerzijds op educatieve interventies. Specifiek onderzoekt zij educatieve interventietechnieken die succesvol zijn in het stimuleren van het mediawijze gedrag van kinderen. Aan de andere kant richt ze zich op regulerende interventies. Zij onderzoekt bijvoorbeeld hoe sponsorvermeldingen in online commerciële media-inhoud (zoals gesponsorde influencervideo's) effectief kunnen zijn in het activeren van de reclamewijsheid van kinderen en tieners.

Inschrijven voor deze lezing kan hier. Na inschrijving ontvangt u een Zoom-link naar de lezing via mail.

Stichting Francqui