Chaplin-avond (met live muziek) opent nieuw seizoen van Film Plateau op 6/10

(01-10-2020) Op dinsdag 6 oktober gaat het nieuwe seizoen van Film-Plateau, de universitaire filmclub, opnieuw van start!

Film-Plateau vertoont gekende en minder gekende parels uit de filmgeschiedenis. De vakgroepen Communicatie- en Kunst-, Muziek-, en Theaterwetenschappen stellen elk een filmprogramma samen in het kader van hun onderwijs en onderzoek. Zo krijgen studenten en filmfans de kans om filmklassiekers te (her)ontdekken op het grote scherm.

Films over avant-garde en beeldende kunst

Dit najaar programmeren de kunstwetenschappers een drietal films die nauw zijn verbonden met de avant-garde en de beeldende kunsten. Deze vertoningen sluiten dan ook inhoudelijk aan bij de cursus “Avant-garde-film en video” die Steven Jacobs in de bachelor-opleiding kunstwetenschappen doceert.

• Het kwade oog (1937) vormt één van de laatste experimentele speelfilms van Charles Dekeukeleire, die met zijn werk uit de late jaren 1920 en vroege jaren 1930 nauw aansloot bij de Franse cinéma pur en het surrealisme.
  • News from Home (1977) vormt de apotheose van Chantal Akermans toenadering tot de Amerikaanse experimentele film en in het bijzonder de Structural Film.
  • In Shirley: Visions of Reality (2013) tracht de Oostenrijkse experimentele filmmaker en kunstenaar Gustav Deutsch de schilderijen van de Amerikaanse kunstenaar Edward Hopper in film om te zetten.

Communicatiewetenschappers aan het woord

Daarnaast tonen de communicatiewetenschappers enkele films rond het thema censuur. België heeft de reputatie een liberale vrijhaven te zijn, een land zonder enige vorm van censuur, een van de weinige landen waar censuur zelf verboden is. Dit gold ook voor films en cinema. Een blik achter deze liberale façade leert dat vrijheid het devies was, controle en censuur de regel.

Naar aanleiding van Daniël Biltereysts boek over de verborgen geschiedenis van filmcensuur in België, dat eind 2020 verschijnt, openen we een reeks van verboden films, waaronder Charlie Chaplins Shoulder Arms (1918).

Opgelet! Nieuwe locatie!

Wegens maatregelen omtrent Corona, zullen alle vertoningen dit seizoen plaatsvinden in de

MIRY Concertzaal (Biezekapelstraat 9, 9000 Gent)

Het programma voor dit najaar

• Di 06/10 Charlie Chaplin Special (met live pianobegeleiding!)
    • Shoulder Arms (Charles Chaplin, 1918)
    • The Adventurer (Charles Chaplin, 1917)
    • Behind the Screen (Charles Chaplin, 1916)
  • Di 03/11 Het kwade oog (Charles Dekeukeleire, 1937)