EOS-themanummer 'Technologie en Gezondheid' met bijdrage van verschillende mict-onderzoekers

(22-10-2020) De EOS-editie over technologie en gezondheid is online beschikbaar!

Voor deze editie van het EOS-magazine werd aan een aantal mict onderzoekers gevraagd hun inzichten over lopende projecten te delen. Senior onderzoeker dr. Jeroen Stragier gaat dieper in op hoe draagbare technologie kan helpen bij het verminderen van zittend gedrag, Prof. dr. ing. Jelle Saldien legt uit hoe de sensordata van zijn spin-off 'Creative Therapy' het menselijk evenwicht kwantificeert en data levert voor valvoorspelling bij ouderen, dr. Klaas Bombeke en Jessica Morton leggen uit hoe de MobileDNA-app van mict wordt gebruikt om cognitieve achteruitgang te detecteren en dr. Bas Baccarne en Ben Robaeyst laten zien hoe een smartspeaker ouderen kan helpen om te gaan met eenzaamheid.

Koop het online magazine hier

 

 

 

Hoe kan draagbare technologie zittend gedrag verminderen?

Langdurig zitten verhoogt het risico op aandoeningen zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Door inzicht te geven in de zittijd van mensen en tijdige herinneringen te geven om het zitten te onderbreken, kan draagbare technologie een waardevol hulpmiddel zijn voor interventies op het gebied van gedragsverandering.

Meer informatie? Neem contact op met dr. Jeroen Stragier

Creative therapy

Prof. dr. ing. Jelle Saldien legt uit hoe de sensordata van onze spin-off 'Creative Therapy' het menselijk evenwicht kwantificeert en data levert voor valvoorspelling bij ouderen

 

Meer informatie? Neem contact op met Prof. dr. ing. Jelle Saldien

Onderzoeksproject 'City of people: Hello Jenny'


Eenzaamheid is een veel voorkomend probleem waar veel mensen mee worden geconfronteerd. Vooral ouderen in de stedelijke context hebben de neiging om problemen met eenzaamheid te hebben door het verlies van hun sociale netwerk en problemen met betrekking tot fysieke mobiliteit. In overeenstemming met deze problematiek werkte mict samen met Stad Gent om een ​​innovatieve ouderenbestendige smartspeaker te ontwikkelen die deze problematiek probeert aan te pakken. Als resultaat is Hello Jenny ontwikkeld. Deze smartspeaker kan met behulp van verschillende soorten data inschatten wanneer een oudere behoefte heeft aan sociaal contact. Vervolgens vraagt ​​de spreker proactief aan de bejaarde of er contact nodig is. Indien van toepassing wordt aan een buddy (vrijwilliger) gevraagd om de senior te bezoeken. Tijdens dit bezoek hebben de buddy en de senior een gesprek of doen samen een leuke activiteit. Hier beoogt het project sociaal contact te vergemakkelijken door innovatieve technologieën te gebruiken om de relatie tussen senior en buddy te ondersteunen. Door zo'n maatschappelijk relevant probleem aan te pakken, trok Hello Jenny de aandacht van de speciale uitgave van het wetenschapsmagazine EOS. In deze uitgave werd Hello Jenny gepresenteerd als een technologie die een stad minder eenzaam maakt.

 

Meer informatie? Neem contact op met dr. Bas Baccarne of Ben Robaeyst

Onderzoeksproject 'Smartphone voor vergeten'


Men wil cognitieve achteruitgang detecteren aan de hand van digitale data verkregen uit smartphonegebruik. Dit doen ze aan de hand van een zelf ontwikkelde app ‘mobileDNA’. Stel bijvoorbeeld dat iemand zijn of haar smartphone ontgrendelt maar dan vergeet wat hij of zij wou doen, of dat er moeilijkheden ontstaan in het switchen tussen apps en het gebruikspatroon verandert over de tijd heen. Met deze innovatieve oplossing zouden cognitieve moeilijkheden sneller kunnen opgemerkt worden, en dus ouderen met beginnende dementie klachten sneller geholpen worden (nog voor het uitgebreid onderzoek bij de huisarts of in het ziekenhuis).

De doelgroep is 55-plus en heeft een (Android) smartphone ter beschikking. Deelnemers downloaden een app en laten deze 6 maanden op de achtergrond draaien. Bij de start en het eind van het onderzoek vullen ze ook een online vragenlijst in. Er is dus geen contact nodig in dit onderzoek, alle informatie om deel te nemen en de app te downloaden staat uitgelegd op de website https://smartphonevoorvergeten.ugent.be/

Meer informatie over het project? Neem contact op met dr. Klaas Bombeke of Jessica Morton
Meer informatie over de MobileDNA-app? Neem contact op met dr. Wouter Durnez, Kyle Van Gaeveren of Floor Denecker