Etmaal van De Communicatiewetenschappen: 3 doctoraatsstudenten over hun eerste conferentie

(18-03-2021) Op 4 en 5 februari vond het ‘Etmaal van De Communicatiewetenschappen’ plaats: een internationale conferentie, waar onze vakgroep traditioneel goed vertegenwoordigd is.

In deze covid-tijden ging het Etmaal gelukkig door, zij het in een online versie. Onder de delegatie communicatiewetenschappers deze keer ook 3 doctoraatsstudenten die voor het eerst hun onderzoek presenteerden: Elisabeth Van den Abeele, Femke Loose en Barbara Behre.

Hoe hebben zij hun eerste Etmaal beleefd?

“Een boost voor mijn zelfvertrouwen”

“Voor mijn eerste presentatie op een internationale conferentie had ik wel wat stress,” vertelt Elisabeth van den Abeele, “maar uiteindelijk bleek de sfeer heel gemoedelijk te zijn. Iedereen was heel geïnteresseerd in mijn presentatie over tiener-influencers en in mijn huidig doctoraatsonderzoek over kidfluencers. Ik kreeg heel wat vragen. Maar ik kon uiteindelijk wel op alle vragen goed antwoorden.”

Het online format van haar eerste conferentie gaf haar ook minder stress: “Het voelde niet echt aan als een ‘conferentie’. Doordat het online was, had ik veeleer het gevoel dat ik rustig in mijn huiskamer zat.”

Wat ze het meest leerde uit Etmaal? “Deze conferentie was echt een boost voor mijn zelfvertrouwen. Ik kijk al uit naar komende conferenties.”

“Ik miste wel de visuele feedback van het publiek”

Doctoraatstudente Femke Loose presenteerde haar bevindingen over reclamewijsheid bij kleuters. “Zo’n digitale presentatie voelde wel wat vreemd aan. Ik miste de visuele feedback van het publiek.”

“Maar de organisatoren hebben het wel goed aangepakt om interactie te stimuleren. Mijn quiz kreeg bijvoorbeeld veel respons.”
Wat heeft Femke geleerd uit deze eerste ervaring op een conferentie? “Ik heb geleerd om echt te focussen op het belangrijkste, en vooral de essentie van het onderzoek mee te geven aan de collega’s”.

“Hopelijk mag ik in juni ook mijn onderzoek presenteren”

Ook Barbara Behre is eerstejaars doctoraatsstudente. Haar onderzoek gaat over de invloed van stijl en de verschillende dimensies van duurzaamheid op brand perception.
Zelf stond haar onderzoek nog niet ver genoeg om er nu al een presentatie over te geven. Maar ze hoopt dat in de volgende internationale conferentie in juni wel te kunnen doen.

“Ik vond Etmaal een leuke en interessante ervaring. Online is natuurlijk niet hetzelfde als een écht congres. Maar het was voor mij wel goed om mijn spreekangst te overwinnen.”