Francqui Leerstoel 2019-2020 Prof. Dr. Esther Rozendaal

(29-01-2020) De inaugurele les vindt plaats op woensdag 18 maart 2020 om 16 uur in de Aula van de Universiteit Gent, Campus Aula, Voldersstraat 9, 9000 Gent en wordt gevolgd door een receptie waarvoor u vriendelijk bent uitgenodigd.

Media bieden ons veel kansen wat betreft communicatie, entertainment en informatie, maar er zijn ook risico’s voor ons welzijn en onze veiligheid. In deze
lessenreeks kijken we onder andere naar sociale media en gameverslaving, nepnieuws en andere vormen van desinformatie, en verborgen vormen van
reclame. Het doel is de mediawijsheid van studenten te ontwikkelen en hen een reeks strategieën te leren die zij kunnen gebruiken om optimaal te profiteren
van de kansen die media bieden, en zich tegelijktijdig ook te wapenen tegen de risico’s. In de lessenreeks wordt ook besproken wat scholen, regelgevers en
mediaproducten kunnen doen om jongeren te empoweren zich online op een mediawijze manier te gedragen.

Esther Rozendaal is universitair hoofddocent Communicatie en Media bij het Behavioural Science Institute aan de Radboud Universiteit. Esther onderzoekt hoe
kinderen en jongeren empowered kunnen worden om op een autonome, gezonde en veilige manier met media en reclame om te gaan. In haar onderzoek richt ze zich enerzijds op educatieve interventies. Specifiek onderzoekt zij educatieve interventietechnieken die succesvol zijn in het stimuleren van het mediawijze gedrag van kinderen. Aan de andere kant richt ze zich op regulerende interventies. Zij onderzoekt bijvoorbeeld hoe sponsorvermeldingen in online commerciële media-inhoud (zoals gesponsorde influencervideo's) effectief kunnen zijn in het activeren van de reclamewijsheid van kinderen en tieners.

Stichting Francqui

Planning:

• Inaugurele lezing op woensdag 18 maart 2020 om 16u in de ceremoniezaal van de Aula. Registreren voor de inaugurele les kan voor 12 maart 2020 via deze link.
  • Les over media educatie op donderdag 19 maart 2020 om 16u – 18u45 in Aud. NB III (Universiteitstraat 4).

Media-educatie: Effectieve mediawijsheidprogramma’s; Van mediawijsheid naar media-empowerment; Het Nationaal Media Paspoort

• Les over nepnieuws op vrijdag 27 maart 2020 om 10u – 12u45 in Aud. M (boekentoren)

Nepnieuws: Wat is het en wat zijn de gevolgen?; Hoe herken je het en wat kun je er tegen doen?; Deepfake, de toekomst

• Les over digitale media en welzijn op maandag 20 april om 13u – 15u45 in de ceremoniezaal van de Aula

Digitale media en welzijn: Zelfvertrouwen, empathie en sociale relaties; Verslaving, depressie en slaapproblemen; Digitale detox en andere vormen van online weerbaarheid

Gelieve te registreren voor de afzonderlijke lessen via deze link.