Hoe herken je fake news? Prof. Dr. Van Leuven geeft tips

(01-04-2020) Vandaag is het 1 april, maar daar doen wij niet aan mee. We willen van de gelegenheid gebruik maken om jullie te wapenen tegen fake news.

Prof. Dr. Van Leuven geeft geregeld lezingen over journalistiek en fake news. Wij verzamelden haar drie beste tips om fake news te snel af te zijn.

 


 

 1. Wees kritisch

Tegenwoordig kan iedereen nieuws maken en verspreiden, ook vals nieuws. Soms ziet het er zelfs echt en betrouwbaar uit. Wees toch kritisch en controleer de bron, de datum en de motivatie om het nieuws te verspreiden. 

Misschien wil de auteur jou helemaal niet informeren, maar iemand anders (bv. een politieke concurrent) in een slecht daglicht plaatsen?

2. Ga op zoek naar de oorsprong van afbeeldingen

Afbeeldingen kunnen een eigen leven gaan leiden op het web. Soms duiken ze zelfs op in een verkeerde context in artikels. Een handige tool om de afkomst van een afbeelding te achterhalen is Google Reverse Image Search. Zo ben je zeker dat bewijsstukken ook echt iets bewijzen!

3. Controleer de taal en links

Een artikel vol schrijffouten of hyperlinks die een foutmelding geven? Dan ben je zo goed als zeker een vals artikel aan het lezen.

(foto: CC BY 2.0 door www.vpnsrus.com)

Meer weten over fake nieuws?

Onze masterstudenten Journalistiek gaan in hun opleiding zelf op zoek naar fake nieuws: