Hoe zorgen we ervoor dat kinderen energie besparen? Hayley Pearce legt het uit in haar doctoraatsonderzoek

(05-07-2022) 4 jaar deed Hayley Pearce onderzoek naar hoe effectieve boodschappen kunnen worden uitgewerkt om milieuvriendelijk gedrag bij kinderen te stimuleren.

In september 2017 mocht Hayley Pearce de rol van assistent op zich nemen voor het vak ‘Gevorderde analysetechnieken en onderzoekssoftware’. Hierna rolde ze dieper in de academische wereld en ging ze de uitdaging aan om 4 jaar lang te doctoreren. 

Op 11 maart behaalde Hayley Pearce haar doctoraat.. 4 jaar deed ze onderzoek naar hoe effectieve boodschappen kunnen worden uitgewerkt om milieuvriendelijk gedrag bij kinderen te stimuleren. Ze onderzocht het energiegebruik en de impact op jonge kindjes van 6 tot 12 jaar. Benieuwd naar haar bevindingen? 

Onderzoek op kindermaat

In haar onderzoek kijkt Hayley naar wat kinderen weten over de klimaatopwarming, hoe ze zich hierbij voelen en welke milieuvriendelijke gedragingen ze reeds uitvoeren. Hiernaast wou ze nagaan hoe we boodschappen kunnen ontwikkelen om kinderen anders met energie te laten omgaan. 

Hoe kunnen we er nu voor zorgen dat kinderen energie besparen? Door te zorgen dat het klimaatprobleem tastbaar wordt voor de kinderen. Door concreet de Aarde ‘een gezicht’ te geven en gevolgen aan te halen die ze persoonlijke relevant vinden. 

Ook toonde haar onderzoek aan dat het inspelen op negatieve emoties, zoals bezorgdheid en schuldgevoel, effectief bleek. Echter werden deze emoties maar in beperkte mate opgewekt. Zo zou het onethisch zijn om kinderen bloot te stellen aan shockerende berichten en werkt dit contra-productief. 

Met de aanbevelingen uit haar onderzoek, kunnen politici, leerkrachten en ouders aan de slag om het klimaat topic bespreekbaar te maken bij kinderen en zo hun steentje bij te dragen om de klimaatopwarming te reduceren. 

Wat brengt de toekomst?

Nu Hayley de titel van doctor behaalde, mag ze starten als Doctor Assistent aan de vakgroep Communicatiewetenschappen. 

3 jaar lang mag ze lesgeven, onderzoekspapers en masterproeven begeleiden. En natuurlijk zich als onderzoeker verder ontplooien. 

Wie weet wordt ze wel jouw toekomstige promotor of assistent?