M-decline: cognitief functioneren inschatten aan de hand van smartphonegebruik

(21-09-2020) Bent u ouder dan 55 en heeft u een smartphone? Dan kan u de wetenschap vooruithelpen!

Onderzoekers van de imec onderzoeksgroep mict van de Universiteit Gent willen het smartphonegebruik bij personen ouder dan 55 jaar over een langere tijd registeren. Zo willen ze onderzoeken of veranderingen in de manier waarop deze personen hun smartphone gebruiken, beginnende geheugenproblemen kunnen signaleren. Als dat zo is, kunnen mensen in een vroeg stadium van dementie sneller worden geholpen. Help je mee? 

Snellere herkenning van cognitieve problemen

Onthouden welke boodschappen we nog moeten doen, een handleiding voor meubels lezen of een gesprek voeren aan de telefoon, het zijn allemaal activiteiten waarvoor we cognitieve functies zoals geheugen, aandacht en visueel inzicht nodig hebben. Net zoals het lichaam, gaan ook deze cognitieve functies langzaam achteruit bij het ouder worden. Dat is normaal. Maar bij een klein percentage ouderen gaat het mis. Zij krijgen ernstige verstandelijke problemen die hun dagelijks leven verstoren en ontwikkelen een vorm van dementie, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer.

Jammer genoeg krijgen deze personen pas een eerste diagnose na uitgebreid onderzoek bij de huisarts of in het ziekenhuis. Soms zijn de problemen dan al vrij ernstig. Er zijn dus innovatieve oplossingen nodig om de signalen van cognitieve achteruitgang vroeger op te merken.

Smartphone als onderzoekstool

Daarom probeert mict, een imec-onderzoeksgroep aan de UGent, via digitale data verkregen uit de smartphone iemand zijn cognitieve toestand gemakkelijk in kaart te brengen. Want lang voor we zelf iets gewaarworden, krijgen we misschien al moeite om tussen apps te navigeren, of vergeten we wat we van plan waren nadat we de telefoon ontgrendelden.

Deelnemers gezocht

Zin om bij te dragen aan dit onderzoek en zo mensen met geheugenproblemen beter te kunnen helpen? Het gaat om een beperkte tijdsinvestering en u kan 15 euro winnen. Hiervoor hoeft u enkel een kleine online vragenlijst in te vullen, en een app te installeren op uw smartphone. U kan daarbij zeker ook hulp vragen aan de onderzoekers. Uiteraard kunnen we geen berichten lezen, gesprekken beluisteren of foto’s bekijken. We hebben enkel interesse in hoe lang u de smartphone aanzet, of welke apps u het meest gebruikt.

Interesse om deel te nemen?

Ontdek hier meer over dit project.

 

flyer mdecline