Onze vakgroep maakt mee van Film Fest Gent 2020 een onvergetelijke editie

(09-10-2020) Ondanks covid-19 gaat Film Fest Gent (13-20 oktober) gelukkig wel door, maar in een licht aangepaste versie.

Als Vakgroep Communicatiewetenschappen werken we graag opnieuw mee aan het filmfestival. Wat gaan we allemaal doen?

1. Lezingen

Heel UGent is betrokken bij het filmfestival, maar de communicatiewetenschappers onder ons besteden graag nog wat extra aandacht voor hun vakdomein.

Traditioneel verzorgen wij een aantal lezingen, dit is dit jaar dan ook niet anders.

• 13/10: Gastcurator Patrick Duynslaegher geeft een lezing en doet een Q&A met prof. Daniël Biltereyst tijdens het vak Ontwikkeling en Esthetiek van de Film.
  • 16/10: prof. Sofie Van Bauwel spreekt op de ‘Dag van het diverse (?) filmberoep’

2. Documentaire ‘Ongezien/ Invisible’

Op 15 oktober kun je gaan kijken naar de compilatie-documentaire ‘Ongezien/ Invisible’. Deze documentaire is zo interessant omdat ze bestaat uit filmcoupures, die door de filmkeuring uit de films waren gehaald en die toen niet in de bioscoop te zien waren. Verboden beelden dus!

Wist je bijvoorbeeld dat de scènes met een naakte Tarzan en Jane in de Tarzanfilm uit de jaren ‘30 weggeknipt werden? Het is maar een van de vele voorbeelden die je op FIlm Fest Gent kunt bekijken.

Film Fest Gent 2020

3. Cinema Belgica

Nog een ander evenement vindt plaats op donderdag 15 oktober. Hier zal het baanbrekend platform ‘Cinema Belgica’ voor het eerst publiek getoond worden.

Cinema Belgica is een online platform dat ervoor wil zorgen dat ontzettend veel gegevens over de geschiedenis van films en cinema in België online op een toegankelijke manier voor iedereen aan te bieden. Een soort Belgische variant van IMDb.

4. Congres over filmcensuur

Ook organiseren we op vrijdag 16 en zaterdag 17 oktober een online congres over filmcensuur van vroeger en vandaag. Je kunt vragen stellen aan prof. Richard Maltby van de Australische Flinders University en prof. Linda Williams van de prestigieuze University of California, Berkeley.

Zij spreken over de verschillende filmmakers, kritieken en censoren. Zo krijg je inzicht over hoe censuur in Italië, Turkije en Latijns-Amerika werd en nog steeds wordt toegepast.

Meer weten?

Op Film Fest Gent valt er nog veel meer te beleven. Door de veiligheidsmaatregelen dit jaar zijn er minder tickets beschikbaar. Snel zijn is dus de boodschap!
Meer info vind je op www.filmfestival.be/nl