Oud-studente Lisa Gabriëls inspireert met goesting

(29-11-2019) Op 19 november bracht oud-studente communicatiewetenschappen/journalistiek, Lisa Gabriëls, een nostalgisch bezoekje aan de UGent om de huidige masterstudenten journalistiek te plezieren met een gastles.

Na de schoolbanken te hebben verlaten, legde Lisa een indrukwekkend professioneel parcours af. Ze werkte negen jaar als freelancejournalist voor verschillende vrouwenbladen zoals Flair en Libelle en werkt nu voor het eerst onder een vast contract. 

Sinds vijf maanden mag ze zich de nieuwe producer van de digitale redactie bij Radio 2 noemen. De kennis en ervaring die ze de afgelopen jaren heeft vergaard kwam ze vol enthousiasme delen met de volgende generatie journalisten die staat te popelen om het werkveld in te trekken. 

De essentie van haar lezing: als journalist heb je vooral goesting, een goede attitude en zin om te werken nodig. 

Wat nemen onze studenten mee uit de lezing?

Studente journalistiek Maxine De Wulf Helskens vat in wat volgt haar 7 tips samen om van start te gaan als jonge journalist.

1. Een verhaal staat of valt met een goede kop

De belangrijkste troef van een journalist is een verhaal goed kunnen brengen vertelt Lisa. Bij een goed verhaal, hoort ook vooral een goede kop. De kop is het peper en zout van een artikel, die moet prikkelen, beroeren en vooral de kern van het verhaal weergeven. Een goed verhaal zonder een goede kop zal nooit worden opgepikt. 

Aangezien journalisten vaker op online redacties terecht komen waar eindredacteurs steeds zeldzamer worden, is het dus belangrijk dat ze zelf een goede kop kunnen bedenken.

2. Digital Creatives zijn de nieuwe unicorns

Gabriëls benadrukt dat de zoektocht naar talent nog nooit zo groot is geweest. Redacties zoeken ijverig naar goede journalisten met verschillende en vooral digitale vaardigheden. Al goed dat onze opleiding daar op inzet met vakken zoals Crossmediale Storytelling, en het multimedia project in Journalistieke Praktijk.

3. Al doende leert men

Lisa Gabriëls maakt komaf met de mythe dat universiteitsstudenten geen werk vinden omdat ze minder praktijkervaring hebben. Journalistiek leer je niet alleen in een opleiding, maar vooral ook al doende. Het vak onder de knie krijgen, verloopt met vallen en opstaan. En de brede kennis die je opdoet aan een universiteit, is nog altijd heel belangrijk op redacties.

4. Maak jezelf onmisbaar

Ga je aan de slag als freelancer? Dan moet je zorgen dat je eruit springt. Je eerste contact is het belangrijkst.  Kan je jezelf bewijzen in dat eerste (desnoods onbetaalde) artikel, dan ben je binnen! 

Verwacht vooral niet om van in het begin de grote stukken te mogen schrijven. Start klein, groei daarna door en schrijf vooral zonder schrijffouten!

Het kan ook geen tijd om af en toe wat rond te hangen op de redactie, ook al heb je niet meteen een opdracht. Soms komt er dan werk uit de lucht gevallen, en toevallig ben jij dan toch wel beschikbaar zeg ;-)  

5. Zoek een specialist

Lisa gaf ook de tip om een boekhouder of kantoor te zoeken gespecialiseerd in freelance-journalistiek. Zij weten vaak beter hoe het wereldje in elkaar zit en kunnen je helpen enkele financiële voordelen te bekomen. 

Gabriëls gaf ook de raad om reeds als student te beginnen werken als werkstudent of freelancer in bijberoep, het is financieel heel voordelig en zo kan je alvast je portfolio beginnen uitbouwen.

6. Steeds opnieuw een examen

Oud-studente of niet, examens zullen er altijd zijn. Lisa vergelijkt het indienen van een stuk met steeds opnieuw examen afleggen. Het blijft altijd spannend om een stuk in te dienen. In het begin zal je veel feedback krijgen, zowel positieve als negatieve, en zal je hiermee aan de slag moeten gaan om je stuk te verbeteren.

Dit hangt ook af van wie jouw stuk naleest. Elke coördinator heeft zijn eigen interesses en voorkeuren, en legt dus ook andere accenten.

7. Kom buiten

De belangrijkste tip die de oud-studente meegaf, is om buiten te komen. Het is belangrijk nieuwsgierig te zijn, op de hoogte te blijven van wat er leeft en voortdurend bij te leren. Verdiep jezelf in specifieke vaardigheden of onderwerpen want zelfs journalisten met een algemene focus hebben een specialisatie. Dit kan je een stapje voor geven wanneer je op de arbeidsmarkt terecht komt. 

Daarnaast zijn evenementen de ultieme kans om te netwerken en mensen te leren kennen. Werk vinden en stukken schrijven wordt makkelijker wanneer je je kan beroepen op een breed netwerk.