Zo wist oud-studente Amber Janssens een job te scoren bij Karrewiet

(23-10-2020) Amber Janssens studeerde in 2019 af in de afstudeerrichting Journalistiek en startte een goed jaar later als nieuwsanker bij Karrewiet.

Reden genoeg voor huidige studenten Evelien Breynaert en Emma De Baere om een pak vragen op haar af te vuren.

Wat is het leukste aan je job?

We beginnen elke dag van nul. Je hebt 1 dag de tijd om een nieuwsuitzending in elkaar te puzzelen.

‘s Ochtend zitten we met het hele team samen en denken we na over wat we in het nieuws van die dag gaan brengen, in welke volgorde en  hoe we dat gaan vertalen naar de leefwereld van kinderen

Bovendien staat nieuws ook nooit stil en dat is wat deze job zo uitdagend maakt. Het is de bedoeling dat je als presentator je teksten zelf uitschrijft.

Hoe ben je bij deze job terechtgekomen?

Voor ik aan mijn journalistieke opleiding begon, heb ik een theateropleiding gevolgd. Daardoor had ik al heel wat schermervaring.

In de afstudeerrichting journalistiek kan je kiezen voor een stage of om extra vakken op te nemen. Ik heb gekozen voor een stage en dat is een aanrader. Hier leer je eigenlijk wat je al die jaren in theorie gezien hebt.

Hoe belangrijk is een stage?

Het is belangrijk dat je een stage kiest die je aanspreekt. Je moet niet blijven wachten op een antwoord, doe wat extra moeite! Laat je enthousiasme en motivatie voor deze stage blijken.

Kon je na je stage meteen aan de slag?

Na mijn stage kreeg ik een extra interimperiode aangeboden bij VRT, deze combineerde ik met mijn thesis, om zo nog extra ervaring op te doen.

Na mijn studies ging ik even aan de slag bij een productiehuis. Totdat ik telefoon kreeg van VRT. Ze vertelden me dat ze erg tevreden waren van mijn werk tijdens mijn stage en boden me mijn huidige job aan.

Waarom heb je gekozen voor de studie communicatiewetenschappen aan UGent?

Ik wilde niet afhankelijk zijn van de onvoorspelbare theaterwereld. Daarom besloot ik na mijn driejarige bacheloropleiding aan het Lemmensinstituut in Leuven, nog een master bij te studeren. Ik twijfelde wel een beetje maar ik realiseerde me: “Het is nu of nooit!”

Om de juiste keuze te maken sprak ik met een aantal mensen en hoorde goede ervaringen over de UGent. Mijn keuze was gemaakt, ik ging naar Gent. Bovendien was het leuk om nog een aantal jaar in een andere stad te vertoeven.

Wat zijn je tips voor de communicatiestudenten van vandaag?

Stage! Het is niet verplicht, maar wel enorm aan te raden. Zoek een stage die je echt interessant vindt en wacht niet te lang met zoeken. Als je een goede stage doet, heb je meer kans om daarna een goede job te pakken te krijgen. Probeer meerdere stageplaatsen te contacteren, dat vergroot je kans op een goede stage!

Foto © Guillaume Van Laethem