Open gastcollege van Alphonse Muambi: ‘Sluit de grenzen tussen Afrika en Europa’

Wanneer
02-05-2018 van 11:30 tot 14:00
Waar
Universiteit Gent, Campus Aula – Oude School, Auditorium NB-III, Universiteitstraat 2-4
Voertaal
Nederlands
Door wie
Vakgroep Conflict- en Ontwikkelingsstudies
Contact
Bruno.DeCordier@UGent.be
Voeg toe aan mijn agenda

Gaan de migratiebewegingen en -crisissen over de Middellandse en Egeïsche Zee de katalysator zijn van een ‘time-out’ of minstens radicale herziening van de relaties tussen Europa en Afrika?

De Congolees-Nederlandse opiniemaker Alphonse Muambi (http://www.alphonsemuambi.nl/) zal de stelling die hij in juni 2017 in zijn gelijknamige opiniestuk in het dagblad Trouw (https://www.trouw.nl/home/sluit-de-grenzen-tussen-afrika-en-europa~a61bc6dd/ ) publiceerde meer uitvoerig komen toelichten. Tijdens het gesprek zal worden ingegaan op de vragen wat de effecten zijn van emigratie in de betrokken Afrikaanse samenlevingen, of ontwikkelingshulp, economische groei en democratisering in Afrika net verwachtingen voeden die mensen aanzetten tot migreren, en wat de te verwachten migratiescenario’s zijn voor de komende jaren. 

Deze gastlezing maakt deel uit van de mastercursus ‘Actuele vraagstukken van het globale Zuiden’ van Prof. dr. Bruno De Cordier, maar staat open voor alle geïnteresseerden die het vak niet volgen.