Lezing: Voorbij Fort Europa. Een andere visie op migratie door Prof. Dr. Henk van Houtum (Radboud Universiteit)

25-02-2019 van 20:00 tot 22:00
Paddenhoek 3, Film Plateau
Door wie
Vakgroep Conflict- en Ontwikkelingsstudies
Marlies.Casier@UGent.be
Voeg toe aan mijn agenda

DEBATES IN CONFLICT & DEVELOPMENT: Reconsidering migration. Unpacking politics, policies & practices Ghent University, Spring 2019

Abstract
Henk van Houtum ontvouwt een baanbrekende, alternatieve visie op het Europese migratiebeleid. Er is een Fort Europa ontstaan, met desastreuze gevolgen. Ontwikkelingsgelden worden ingezet voor grensbeleid, er worden dubieuze deals gesloten met autocratische regimes zoals met Turkije en Libië, vluchtelingenwerkorganisaties zoals Artsen zonder Grenzen worden tegengewerkt, de mensensmokkel floreert, en er vallen tienduizenden doden. De EU lijdt aan auto-immuniteit: het bedreigt zichzelf doordat het de waarden verloochent waar het juist voor is opgericht, zoals internationale solidariteit en het tegengaan van de xenofobie. Van Houtum legt deze en andere tegenstrijdigheden en averechtse effecten van het huidige grensbeleid bloot. Hij plaatst migratie in een breder historisch en geografisch perspectief en presenteert concrete alternatieven voor een duurzaam en rechtvaardig migratiebeleid, voorbij Fort Europa.

Bio
Prof. Dr. Henk van Houtum is hoofd van het Nijmegen Centre for Border Research (NCBR) aan de Radboud Universiteit en professor Border Studies aan de University of Eastern Finland. Hij publiceerde onder meer 'Voorbij Fort Europa' , 'Grensland' en 'Eerlijke nieuwe wereld'. Zie voor meer info: www.henkvanhoutum.nl

Aansluitend panelgesprek met migratie-expert Flor Didden (11.11.11.) en Henk van Houtum, onder begeleiding van journalist Pieter Stockmans (MO*).