Open gastcollege Pierre Piccinin da Prata

18-04-2018 van 11:30 tot 13:45
Waar
Universiteit Gent, Campus Aula-Oude School, Auditorium NB-III, Universiteitsstraat 4, Gent
Frans
Door wie
Vakgroep Conflict- en Ontwikkelingsstudies
Bruno.DeCordier@UGent.be
Voeg toe aan mijn agenda

Open gastcollege: ‘La Guerre de Trente Ans du monde arabo-islamique?’ (‘De Dertigjarige Oorlog van de Arabisch-islamitische wereld?’), door Pierre Piccinin da Prata

Pierre Piccinin da Prata (Gembloux, 1973) is een Belgische journalist en documentairemaker (www.pierrepiccinin.eu) en hoofdredacteur van het meertalige Le Courrier du Maghreb et de l’Orient ( lecourrierdumaghrebetdelorient.info). Hij studeerde geschiedenis en politieke wetenschappen aan de Université Libre de Bruxelles en aan de Université de Paris I Panthéon-Sorbonne.

Pierre Piccinin da Prata schreef talrijke artikels en boeken over de Afrikaanse politiek en –samenleving, maar verwierf vooral bekendheid door zijn vaak controversiële reportagewerk – onder meer kritieken op hoe de internationale media de gebeurtenissen in die regio behandelden en interpreteerden – over de Arabisch-islamitische wereld, de Arabische opstanden en de opkomst van IS. Hij trok een tiental keren naar Syrië en recent ook naar het Irakese Mosoel.

In zijn uiteenzetting aan de Universiteit Gent van 18 april zal Pierre Piccinin da Prata vanuit zijn terreinkennis een stand van zaken geven rond de Syrische oorlog en het einde van IS-zoals-we-het kennen. Hij zal ook ingaan op de vraag of wij in de regio getuige zijn van een ‘soennitisch-sjiitische Dertigjarige Oorlog’, naar analogie met de katholiek-protestantse oorlog die destijds de politieke kaart en instellingen van West- en Centraal-Europa grondig hertekende.

Deze gastlezing maakt deel uit van de mastercursus ‘Actuele vraagstukken van het globale Zuiden’ van Prof. dr. Bruno De Cordier, maar staat open voor alle geïnteresseerden die het vak niet volgen.