Lies Van de Vijver krijgt een Standard Grant (AHRC) voor het onderzoeksproject European Cinema Audiences.

(31-01-2018) European Cinema Audiences zal het eerste comparatief onderzoek zijn naar Europese bioscooppublieken in de jaren 1950

In maart 2018 start Lies Van de Vijver (vakgroep Communicatiewetenschappen) als project manager en co-investigator op het onderzoeksproject European Cinema Audiences. Dit project werd voor drie jaar gefinancierd door de Arts & Humanities Research Council en vindt plaats in zeven Europese steden. Universiteit Gent werkt hiervoor samen met Oxford Brookes University en De Montford University, en stelt zes onderzoekers te werk.

European Cinema Audiences zal het eerste grootschalige comparatief onderzoek zijn naar Europese bioscooppublieken in de jaren 1950 met als doel het belang van cinemabezoek binnen het dagelijkse leven te onderzoeken. Het project wil de bijzonderheden van de nationale cinemageschiedenissen en taalverschillen overstijgen om de gedeelde herinneringen en transnationale geschiedenis te onderzoeken van bioscoopbezoek in Europa.

Het onderzoek legt de focus op Gent (België), Bari (Italië), Brno (Tsjechië), Gothenburg (Zweden), Leicester (UK), Rotterdam (Nederland), en Magdeburg (Duitsland). In deze zeven steden wordt het bioscooplandschap van de jaren 1950 in kaart gebracht in een digitaal archief. Deze vertoningsplaatsen worden geïllustreerd met gedigitaliseerd beeldmateriaal en aangevuld met informatie over de filmprogrammering uit de beginjaren 1950. Vervolgens wordt het digitaal archief gelanceerd als een online platform, en gebruikt als een tool om de mondelinge geschiedenissen af te nemen. Het onderzoeksteam wordt hiervoor bijgestaan door Memoro. Tot slot worden de video-interviews vertaald en geïntegreerd in het digitaal archief European Cinema Audiences. Het comparatief onderzoek van de mondelinge geschiedenissen wordt gekaderd door de contextuele informatie over de vertoningsplaatsen, de filmprogrammering, de inkomsten en de advertenties, en houdt rekening met sociale, economische, culturele en politieke diversiteit in de verschillende steden.

Het project werkt nauw samen met de lokale filmarchieven, erfgoedinstellingen, en culturele en educatieve instituten om het bredere publiek actief te betrekken. Dit project zal nieuwe perspectieven bieden op de relatie tussen de institutionele context van historische filmconsumptie en de herinnerde ervaring van bioscoopbezoek in Europa.