Social Sciences

Opgelet: Deze opleiding heeft als onderwijstaal Engels.

In samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel biedt onze faculteit een driejarige Engelstalige bachelor in Social Sciences aan, waarin inzichten van de drie hoofdopleidingen gecombineerd worden.

Internationaal, interdisciplinair, interactief

Complexe samenlevingen vereisen complex denken. In deze wereld van snelle veranderingen en verschuivende grenzen, is er een groeiende behoefte aan geesten die in staat zijn om van perspectief te veranderen en buiten de smalle academische kaders te denken. Daarom hebben de VUB en de Universiteit Gent hun krachten gebundeld om een innovatief model van interdisciplinair en interuniversitair onderwijs te creëren: de Bachelor Social Sciences ( BScSS ). De BScSS , gelegen in het hart van Europa en met een studentenpopulatie van zeventig verschillende nationaliteiten, biedt een unieke en gevarieerde leeromgeving die studenten helpt om de wereldwijde problemen van de toekomst aan te pakken.

Meer:

Gebaseerd op de gecombineerde inzichten van drie disciplines - sociologie, politieke wetenschappen en communicatiewetenschappen - biedt het BScSS een driejarig, Engelstalig programma dat studenten de academische tools biedt om de samenlevingen waarin wij leven te analyseren en beter te begrijpen. Gedurende deze drie jaar zul je vertrouwd raken met de drie wetenschappelijke disciplines die de kern van ons programma vormen.

Communicatiewetenschappen

Welke rol speelden de tabloids in 'Brexit'? Hoe wordt de vluchtelingencrisis in de media geportretteerd? Wat is het bedrijfsmodel van Netflix? Waarom delen sommigen van ons persoonlijke informatie en intieme gevoelens op sociale media? Communicatiewetenschappers zijn gefascineerd door dit soort vragen en willen meer weten over de impact van media en communicatie op ons dagelijks leven en op de samenleving als geheel. De communicatie-invalshoek van het programma bied je de concepten en technieken die je helpen kritisch te reflecteren op de steeds groter wordende rol van (digitale) media in onze samenleving.

Sociologie

Waarom doen bepaalde kinderen het beter op school dan anderen? Welke factoren bepalen het soort baan of inkomen dat een persoon zal krijgen? Waar komen verschillen in muzieksmaak vandaan? Waarom is onze maatschappij zo geobsedeerd door schoonheid en slankheid? Waarom leven bepaalde mensen langer en gezonder dan anderen? Dit zijn slechts enkele van de vragen gesteld en beantwoord door sociologen. Van de structuur van grootschalige sociale systemen - zoals staten of arbeidsmarkten - tot de fijne details van de dagelijkse interactie, sociologen proberen de basisprincipes bloot te leggen die het sociale leven bepalen. De sociologische pijler van ons programma bied je de concepten en technieken die je helpen deze beginselen te bestuderen en te begrijpen.

Politieke Wetenschappen

Is China op weg om de volgende wereldwijde supermacht te worden? Is de VS meer gepolariseerd geworden onder Donald Trump? Wat verklaart de opkomst van populisme? Moeten migranten stemrecht hebben in hun gastland? Wat betekent democratie echt? Politieke wetenschappers houden ervan hun tanden te zetten in dit soort vragen en analyseren hoe samenlevingen zichzelf besturen en beslissingen nemen. De politieke pijler van ons programma bied je de theorieën, concepten en technieken om meer inzicht te krijgen in de manier waarop macht functioneert; van het niveau van alledaagse burgerinteracties tot politieke strijd op internationaal niveau.

 

vub-and-ugent.jpg

 

Bij de BScSS willen we studenten trainen zodat ze niet alleen in staat zijn om complexe problemen te bespreken, maar die ook effectief te kunnen bestuderen. Dat is de reden waarom een aanzienlijk deel van het curriculum is gewijd aan het verwerven van enkele van de belangrijkste methoden die door de sociale wetenschappen worden ingezet; van statistische analyse tot interviewen en van participatieve observatie tot discoursanalyse. Door een combinatie van theoretische colleges en praktische oefeningen leer je om belangrijke onderzoeksproblemen te formuleren en de methodes te kiezen die het best geschikt zijn om ze op te lossen.

Nog vragen? Aarzel niet, we helpen je graag op weg! socialsciences@vub.ac.be