getuigenis oud studente Laura Demuynck
Waar werk je momenteel? Wat is je functie?
Ik werk ondertussen al meer dan 2 jaar voor Catalay. Catalay is een Brussels adviesbureau met consultants in engineering, project management, coördinatie en manufacturing. Momenteel werk ik reeds twee jaar voor Electrabel - GDF Suez als web consultant. In een team van 6 webdesigners/ontwikkelaars programmeren en onderhouden wij de websites en mailings van Electrabel. Hoewel ik geen kennis had op het gebied van webdesign/programmatie werd ik aangenomen op basis van mijn communicatief profiel. Ik verzorg de communicatie voor ons team en beheer de ticketting systemen waarmee we technische problemen en gewenste wijzigingen aan de website aan onze externe partners rapporteren en tot uitvoer brengen. Het plan is nu doorgroeien bij Catalay tot project manager om zo ook later bij andere van hun klanten aan de slag te kunnen.
Wat was je favoriete vak? Waarom?
Qua leerstof vond ik de lessen van Patrick Vyncke rond evolutietheorie en hoe die tot uiting komt in reclame het boeiendst. Qua begeesterde professoren konden de lessen Belgische politieke geschiedenis van Bruno De Wever en Sociale en politieke leerstelsels van Sami Zemni wel tellen. Tijdens de master vond ik de ICT vakken en de groepswerken bij Lieven De Marez top. De groepswerken werden begeleid door mensen uit het werkveld.
Wat is je bijgebleven?
Het vak politicologie in het eerste jaar, van Carl Devos. Aartsmoeilijk en erg veeleisend (we moesten de politieke actualiteit tot in de details volgen), maar die man zijn passie voor zijn vak maakte het nog draaglijk. Politicologie was het enige vak waarvoor ik me onvoldoende voorbereid voelde toen ik het examenlokaal binnenwandelde. Met die cursus heb ik het meeste moeite gehad.
Wat vond je van de moeilijkheidsgraad van de opleiding?
De werklast viel heel goed mee. Deze studie was perfect te combineren met extra opleidingen. Zo heb ik tijdens m’n studie Frans en Duits bijgestudeerd in avondonderwijs aan het UCT.
Waarom voor de studie gekozen? Werd aan je verwachtingen voldaan?
Eerlijk gezegd wist ik op m’n achttiende nog niet zo goed wat ik later wou gaan doen. Communicatiewetenschappen is een heel brede opleiding waarmee je later nog heel veel kanten uit kunt, vandaar. Ondertussen bewijs je wel dat je een universitaire opleiding aankan.
Wat heb je na uw studies gedaan?(buitenland, eerste job, extra opleiding…)
Meteen na m’n studies heb ik in de zomer nog een paar maanden als student gewerkt voor het bedrijf waar ik m’n stage liep. Dat was Sanoma, waar ik op de content marketing afdeling stage liep. Tegelijkertijd ben ik met een opleiding copywriting gestart bij Syntra in Aalst, ervan uitgaande dat ik niet meteen werk zou vinden. Dat was een opleiding in het weekend. Ik vond echter sneller dan verwacht m’n job bij Catalay, maar heb dat jaar copywriting toch afgewerkt.
Ben je tevreden over je opleiding in het algemeen? Waarom (niet)?
De eerste jaren van de opleiding moet je je vooral bewijzen door grote hoeveelheden aan informatie te verwerken (lees: uit het hoofd leren). De bachelor vond ik met andere woorden weinig uitdagend. Het is vooral de master die een meerwaarde biedt, tenminste als je ervoor kiest om stage te lopen. Die stage geeft een goed beeld van wat je te wachten staat wanneer je bent afgestudeerd.
Heb je tips voor toekomstige studenten?
Kies zeker voor de stage, en zorg dat je een goede stageplaats te pakken hebt (niet één waar je koffie mag zetten en kopijen mag maken). Het is het gedeelte van de opleiding waar je het meeste uit leert. Zeker als je nog niet zeker weet welke richting je uit wilt. Zorg er ook voor dat je je kan onderscheiden van alle andere communicatiewetenschappers door extra opleidingen te gaan volgen. Zorg ervoor dat je Frans op punt staat, want dat zal je veel meer kansen bieden om in Brussel aan de bak te raken (ik werk bij Electrabel als enige Nederlandstalige in een team van 5 Franstaligen en mijn chef is ook Franstalig). Ik was persoonlijk erg tevreden over het UCT.