Getuigenis oud student Koen Van Troos

Huidige functie

 Ik werk bij de Belgische ngo Dierenartsen Zonder Grenzen. In de eerste jaren dat ik daar werkte, organiseerde ik activiteiten rond ontwikkelingseducatie in Vlaanderen, maar nu ben ik verantwoordelijk voor alles omtrent advocacy. Dat betekent dat wij het Europees en Belgisch (ontwikkelings-)beleid proberen te beïnvloeden ten voordele van Afrikaanse veehouders. Ik coördineer daarnaast een team van ongeveer vier mensen dat zich bezighoudt met educatie- en sensibiliseringsactiviteiten.

 Extra bagage


Na mijn opleiding aan de Universiteit van Gent, heb ik nog de tweejarige masteropleiding ‘Sciences de la population et du développement’ gestudeerd aan de Université libre de Bruxelles. Dat lijkt op de master na master ‘conflict and development’ van de UGent, maar ik wou graag iets in het Frans bijstuderen. Binnen die opleiding deed ik vier maanden stage bij Oxfam Wereldwinkels. Na mijn studies ben ik enkele maanden naar Afrika getrokken om vrijwilligerswerk te doen, en uiteindelijk ben ik daarna bij Dierenartsen Zonder Grenzen beland.

Een overwogen studiekeuze

Ik heb gekozen om Politieke Wetenschappen te studeren omdat ik graag iets wou doen  rond internationale samenwerking of iets dat te maken had met Afrika. Deze richting beantwoordde aan wat ik wou gaan doen. Het eerste jaar vond ik moeilijk, vooral door de vakken ‘Statistiek’ en ‘Politicologie’. Maar na dat eerste jaar viel het wel mee.

Favoriete vakken

 

Mijn favoriete vakken waren onder andere die van professor Coolsaet, omdat die pedagogisch heel goed onderbouwd waren. Zijn lessen zijn duidelijk onderverdeeld in een intro, de eigenlijke lesinhoud en een conclusie. De leerstof is niet zo lastig om te studeren, omdat zijn vakken cyclisch opgebouwd zijn. Diezelfde dynamiek vond ik ook terug bij Politieke Economie van professor Vander Vennet. Maar ook de Maghreb-lessen van professor Zemni waren ontzettend interessant en op een goede manier gegeven.

Enerzijds – anderzijds

 Enerzijds ben ik tevreden over de opleiding, en er zijn ook veel dingen die me bijblijven, vooral dynamieken, de werking van de instellingen van de Europese Unie, maar ook publiekrecht en politieke geschiedenis.

Anderzijds vond ik dat ze wel iets praktischer mocht zijn. Misschien zou een vijfjarige opleiding met een geïntegreerde stage niet slecht zijn, want in de afstudeerrichting Internationale Politiek is er geen mogelijkheid om stage te doen.

Tips voor toekomstige studenten

Interesse is erg belangrijk. Ik denk dat er nogal wat studenten zijn die aan de opleiding beginnen, terwijl ze misschien niet echt geïnteresseerd zijn in politiek of internationale vraagstukken.