Getuigenis Lies Reynaert oud student Politieke Wetenschappen
Waar werk je momenteel? Wat is je functie?
Ik werk als raadgever onderwijs op het kabinet van Hilde Crevits, Minister van Onderwijs en Viceminister-president van de Vlaamse Regering.
Ik sta de Minister bij wanneer het gaat over deeltijds kunstonderwijs en schaalvergroting van het onderwijs. Daarnaast ondersteun ik mijn collega-raadgever die zich bezighoudt met secundair onderwijs bij de modernisering van het secundair onderwijs.
Wat was je favoriete vak? Waarom?
Dit is een erg moeilijke vraag. De meeste vakken deed ik erg graag, vooral de vakken die het geschiedkundige met het actuele politieke koppelen zoals interne Belgische politiek, geschiedenis van de wereldpolitiek,…
Wat is je bijgebleven?
De hechte band met mijn medestudenten en professoren. In het eerste jaar werd ik in een immense groep gedropt, wat wel een cultuurshock was. Na dat eerste jaar werden de groepen veel kleiner. In de derde bachelor koos ik voor de optie nationale politiek omdat daar een stage aan verbonden was. In die richting waren we amper met een 20-tal studenten. De afstand met de professoren werd zo veel kleiner, we konden meer interactief te werk gaan en leerden bijgevolg veel meer bij dan tijdens de ex cathedralessen van de eerste bachelor
Wat vond je van de moeilijkheidsgraad van de opleiding?
Vaak wordt er lacherig gedaan over de opleiding. We hebben in vergelijking met andere richtingen weinig les en ook steeds ‘slechts’ een vijftal examens per examenperiode. Waar geen rekening mee gehouden wordt, is dat er na de lessen nog veel zelfstudie dient te gebeuren en de dikte van de meeste cursussen niet te onderschatten valt. De moeilijkheidsgraad van de opleiding valt zeker te vergelijken met andere opleidingen.
Waarom voor de studie gekozen? Werd aan je verwachtingen voldaan?
Ik heb altijd van geschiedenis gehouden, maar in die opleiding miste ik de voeling met de actualiteit. Zeker toen we in het zesde middelbaar les kregen over de Koude Oorlog,… begon ik te beseffen dat politieke wetenschappen wel iets voor mij zou kunnen zijn. Achteraf bekeken is die interesse voor politiek er altijd wel geweest.
Natuurlijk was er op de eerste lesdag wat twijfel of ik wel de juiste keuze had gemaakt. Na verloop van tijd besefte ik dat ik quasi alle vakken boeiend vond en dat ik dus wel degelijk de juiste keuze gemaakt had. Mijn motivatie, de koppeling tussen geschiedenis en politiek, vond ik in veel vakken terug.
Wat heb je na uw studies gedaan?(buitenland, eerste job, extra opleiding…)
Ik ben afgestudeerd in 2014. Het jaar van de ‘Moeder der verkiezingen’. Daarom vond ik het een interessant moment om onmiddellijk te beginnen solliciteren. Ik heb vrij gesolliciteerd op verschillende plaatsen en eind september kon ik dus beginnen op het kabinet. Ik besef dat ik heel veel geluk heb gehad om heel snel zo’n mooie job te vinden. Ik ben de Minister dan ook dankbaar dat ze iemand zonder ervaring een kans wou geven.
Ben je tevreden over je opleiding in het algemeen? Waarom (niet)?
Ik ben zeer zeker tevreden met de opleiding. Onze opleiding is in vergelijking met andere studies vrij algemeen en bereidt niet voor op één bepaald beroep of een beroep in een bepaalde branche, waardoor het moeilijk is om volledig voorbereid te zijn op de arbeidsmarkt. De combinatie van les en stage in de derde bachelor vond ik zeker een pluspunt voor mijn algemene vorming.
Heb je tips voor toekomstige studenten?
Als je net zoals mezelf interesse hebt in geschiedenis, de werking van ons land en de politieke actualiteit, is politieke wetenschappen de geknipte richting. Neem actief deel wanneer de professor het debat aangaat, op die manier leer je logisch redeneren, je mening funderen en voor een groep praten. Skills die je later zeker nog kan gebruiken.