Getuigenis Wim Pauwels oud student Politieke Wetenschappen

Huidige functie

Ik ben sinds oktober 2004 aan de slag als persverantwoordelijke van sp.a in het Europees Parlement. Dat wil concreet zeggen dat ik voor de 3 Europese parlementsleden van sp.a, Mia De Vits, Anne Van Lancker en Saïd El Khadraoui, de persrelaties verzorg en hen adviseer bij communicatie. Dat houdt veel schrijven in: persberichten, speeches, webberichten, persnota's, voorbereidingen e.d. maar ook organiseren van persconferenties en antwoorden op vragen van journalisten over de verschillende Europese dossiers. Een bijzonder boeiende job die ik heel graag doe.

Ik heb het geluk gehad om toen ik afstudeerde op de juiste plaats op het juiste moment te zijn. Ik liep stage in het Informatiebureau van het Europees Parlement in Brussel en ging solliciteren bij de sp.a-Europarlementsleden in de zomer van 2004.

Extra bagage

Toen ik in 2003 afstudeerde, ben ik niet meteen beginnen solliciteren, maar gaan uitkijken naar een extra opleiding, die complementair was aan Politieke  en Sociale Wetenschappen. Dat is de postuniversitaire opleiding Journalistiek aan de Lessius Hogeschool in Antwerpen geworden. Daarin kreeg ik voornamelijk een praktische vorming over schrijven en netwerken.

Via studies aan het werk?

Ik was zowel gebeten door een politieke als communicatiemicrobe en dus was Politieke en Sociale Wetenschappen in het eerste jaar voor mij een ideale opleiding. Nadien ben ik meer en meer geïnteresseerd geraakt in internationale politiek. In mijn huidige job vloeien die drie interesses als het ware perfect samen: politiek, communicatie en een internationale omgeving.

 

Een overwogen studiekeuze?

Twijfel over de studierichting is er nooit echt geweest. De interesse voor politiek was te groot. De tijd dat ik droomde van een carrière als garagist was al lang voorbij en voor een meer wetenschappelijke richting was ik niet echt in de wieg gelegd, laat staan dat het mij al evenzeer kon boeien.

 

Enerzijds - anderzijds

De opleiding Politieke Wetenschappen is een mooie mix van politiek – Belgisch, Europees en internationaal – recht en economie. Ik denk niet dat ik ooit voor een andere richting zou kunnen kiezen. Het is een algemene opleiding, ja, maar zo'n algemene vorming biedt bijzonder veel voordelen als je later in een afwisselende job terechtkomt.

 

Gent leeft!

Waarom ik voor Gent gekozen heb? Dezelfde reden vrees ik, als diegene waarom ik anno 2008 nog steeds in Gent woon: liefde op het eerste gezicht. Los daarvan: doorheen de verschillende studiejaren heb ik de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen van de UGent steeds als een bijzonder vrije en comfortabele omgeving ervaren. Dat was ongetwijfeld een extra troef.

 

Studeren is meer dan studeren alleen?!

Een studentenleven (op kot) breit aan de ene kant een mooi verlengstuk aan je jeugd. Ontelbare avonden op café met de vrienden en een onbeperkte vrijheid. Aan de andere kant is het een eerste kennismaking met het echte leven, met verantwoordelijkheid. Keuzes maken om op tijd te beginnen blokken. Voor het eerst ook echte deadlines.

 

Tips voor toekomstige studenten

Kies de studierichting die je nu meest interesseert. Hou minder rekening met de job die je wil na je studies. Je kunt immers nu niet met zekerheid zeggen waar je terecht zal komen. Je kunt echter wel zeggen wat je vandaag al interesseert.