Getuigenis oud student Sociologie C Delcour

Waar werk je momenteel? Wat is je functie?

Doctoraatstudent op eigen FWO-beurs aan de Vakgroep Sociologie, UGent

Wat was je favoriete vak? Waarom?

Alle mastervakken vond ik zeer interessant omdat die specifieker, diepgaander en meer gericht op je interesses waren dan de bachelorvakken, zoals Politiek van de Islam in een Globale Wereld, maar ook bijvoorbeeld Nieuwste ontwikkelingen binnen de Sociologische Theorieën of Gevorderde Kwalitatieve Technieken.

Wat is je bijgebleven?

De stimulans tot kritisch nadenken en het stilstaan bij de achterliggende structuren van ons dagelijks leven.

Wat vond je van de moeilijkheidsgraad van de opleiding?

De moeilijkheidsgraad valt goed mee, zolang je een beetje bewust bent van je eigen zwaktes. Voor statistiek bijvoorbeeld moet je wel hard werken als je in het middelbaar weinig wiskunde kreeg, maar zolang je geëngageerd en geïnteresseerd bent is de opleiding (en dus ook de statistiek) heel goed te doen.

Waarom voor de studie gekozen? Werd aan  je verwachtingen voldaan?

Ik heb heel lang getwijfeld tussen psychologie en sociologie, wat ik allebei interessant vond vanuit een soort maatschappelijk engagement. Uiteindelijk ben ik voor sociologie gegaan omdat het analytische werk en ook het begrijpen van de maatschappij op zich mij heel hard aantrok. Bij psychologie help je mensen, maar bij sociologie kan je nadenken over hoe de hele maatschappij vooruit kan gaan.

Wat heb je na uw studies gedaan?(buitenland, eerste job, extra opleiding…)

Ik ben direct begonnen als assistent aan de vakgroep. Tijdens dat assistentschap kreeg ik de kans les te geven (waaruit je heel veel leert, o. a. het opbouwen van zelfvertrouwen), en kon ik een onderzoeksvoorstel uitschrijven, waarmee ik dan ook een FWO-aanvraag heb gedaan. Als ik deze job niet had gehad, had ik waarschijnlijk nog een MANAMA gedaan, maar het was heel fijn om direct te beginnen werken en de opleiding te gebruiken voor een eigen onderzoek.

Ben je tevreden over je opleiding in het algemeen? Waarom (niet)?

De opleiding stimuleert sterk het kritisch nadenken wat je niet alleen als student maar ook als individu in de maatschappij enorm verrijkt. 

Heb je tips voor toekomstige studenten?

Als je met veel goesting en maatschappelijk engagement aan de opleiding begint, zal je ze zeker tot een goed einde brengen! Zoals bij iedere universitaire opleiding is planning en een beetje discipline cruciaal.