Getuigenissen - verblijf in het buitenland voor studie

Leipzig- new fileClara, verblijf in Leipzig, Duitsland

"Ik vertrok naar Leipzig om Duits te leren en hoorde dat deze stad "het nieuwe Berlijn" zou zijn, met minder toeristen. Leipzig is een hipster-stadje met zowel arme als rijke buurten, waar de voormalige DDR een grote impact had op de staat van de woningen en op de mentaliteit van de inwoners. Ik zat op kot met Duitsers die een hechte vriendengroep werden, leerde halve liters bier drinken en zat wekelijks op taalcafé.

Op de Universiteit van Leipzig volgde ik seminaries, een leertechniek met veel interactie die me veel meer beviel dan lineaire lezingen van professoren, we kunnen daar in België veel van bijleren... Vandaag ben ik afgestudeerd en kijk terug op deze periode als een prachtige ervaring waar niet enkel mijn doel Duits te leren zich vervulde, maar ik mensen leerde kennen waarmee ik levenslang contact wil houden."

Volg haar verhaal op instagram

Taipei - new fileKimberly, verblijf in Taipei, Taiwan

“Vanuit Taipei (de hoofdstad) ziet de wereld er helemaal anders uit. De wereldkaarten (met Azië in het midden en Europa als een heel onbenullig stukje aarde in de bovenste linkerhoek) weerspiegelen een compleet andere kijk op de wereld, een ander perspectief op internationale gebeurtenissen.

Er op uit trekken met vrienden in de bergen of naar de kust was meer dan louter tijdverdrijf. Het opende een nieuwe wereld, ondenkbaar in België.”

Japan - new fileMonica, verblijf in Tokio, Japan

“Hoewel Japan mij elke dag verrast en verwart, geraak ik ook deels gewend aan de wekelijkse routine. ’s Ochtends fietsen we tussen de theevelden naar de universiteit en met een beetje chance zie je Mount Fuji onderweg” (…)

“De komende maanden beloven meer van dit alles te worden. We gaan nog veel rondreizen, baden in Onsen in het midden van de natuur en profiteren van wc’s met watervalgeluiden (privacy!). Ik had hier gerust veel langer willen blijven.”

Zweden - new fileJakob, verblijf in Stockholm, Zweden

"Aan de Stockholm University hanteren ze een soort periodesysteem. Ik kon er enkel vakken van 7,5 studiepunten opnemen en elk vak duurde exact een maand. Een maand lang moest je dus op 1 vak focussen en volgde er meteen een examen. Dit systeem vroeg om een heel andere aanpak dan ik gewoon was. De lessen waren in kleine groepen en er werd gediscussieerd en dieper ingegaan op de leerstof.”(…)

Stel je voor dat je naar het buitenland kan, dat Europa je kot betaalt, dat je een half jaar lang kan doen wat je wil, dat je mensen van over heel de wereld leert kennen,…. Mocht je nog twijfelen, schrijf je dan gewoon in. Ik kan geen enkele reden bedenken die je zou moeten tegenhouden.”

Granada - new fileSolana, verbijf in Granada, Spanje

“Op Erasmus gaan was voor mij altijd iets dat bij het studentenleven hoorde, een vreemde taal leren, een nieuwe stad leren kennen en (hopelijk) terugkomen met heel wat (internationale) vrienden. Toen het vorig jaar zo ver was om de procedure te starten, borrelde er toch even een gevoel van twijfel op. Zou Erasmus iets voor mij zijn? Zou ik het wel zo leuk hebben als iedereen het altijd leek te hebben? Zou het goedkomen met de taal en met vrienden maken? Al deze twijfels overvielen mij.” (…)

“Mijn angst voor de sprong in het diepe was niet helemaal onterecht, maar na twee maanden kan ik zeggen dat Erasmus me zeker bevalt. Het is een geweldige kans om een nieuwe stad en taal, maar ook jezelf (beter) te  leren kennen.  Als kers op de taart ben je aan het eind van de rit ook nog een hele vriendengroep rijker. Zeker doen zou ik zeggen!”

Brno - new fileEwout, verblijf in Brno, Tsjechië

“Welke bestemming je ook kiest, een avontuur wordt het sowieso.

Mijn Erasmuservaring was zonder twijfel de beste periode van mijn leven. Het is voorbij gevlogen. Ik mis het nog elke dag.

Maar toch overheerst eerder een soort dankbaarheid en voldaanheid dat ik het gedaan heb, dan een triestig gevoel dat het voorbij is.”

Andere getuigenissen

op instagram

Ik wil ook een buitenlandse ervaring