Decolonizing the University

(18-02-2022) Aan de faculteit van Politieke en Sociale Wetenschappen, UGent, werd het "Lerend Netwerk over Dekolonisering" opgericht .

Het Lerend Netwerk over Dekolonisering.

De volgende workshop "Racism and Sexism in Academia: How to asses and address it" op 30 en 31 maart 2022 - Deelname is gratis.

Na durven denken, nu ook durven dekoloniseren     
 

De podcast vloeide voort uit een interdisciplinaire samenwerking tussen masterstudenten als onderdeel van het vak “Community Service Learning” en de nieuwe werkgroep “Lerend Netwerk over Dekolonisering”. De podcast heeft als doel mensen te stimuleren om stil te staan bij de rol van de universiteit als instituut van kennisproductie. We onderzoeken waar we, binnen de universiteit, koloniale patronen kunnen terugvinden en hoe we die kunnen kaderen of zelfs ontmantelen. De eerste twee afleveringen bespreken het dekoloniseren van het curriculum.

 

Je vindt de podcast ook op:

-        Spotify: Decolonizing The University

Open brief studenten leidt tot oprichting ‘Lerend Netwerk over Dekolonisering’


Sinds de opkomst van de BLM-beweging in België is ook binnen academische kringen en universitaire muren de aandacht voor dekolonisering versterkt. Zo schreven enkele Gentse studentenverenigingen op 7 december 2020 een open brief “Dekoloniseer UGent”, geadresseerd aan het universiteitsbestuur. Deze brief bevat concrete voorstellen voor de aanpak van eurocentrische denkkaders en structureel racisme in het hoger onderwijs. Het schrijven van deze brief heeft studenten en werknemers aan de Universiteit Gent geïnspireerd, wat leidde tot de oprichting van een aantal dekolonisatie projecten. De studenten aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte richtten vorig academiejaar de werkgroep “Netwerk Dekolonisering FLW” (Ndeko FLW) op. De faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen volgde en bracht dit academiejaar het “Lerend Netwerk over Dekolonisering” tot stand. Beide netwerken organiseren lezingen en workshops om het leerproces van mensen die geïnteresseerd zijn in dekolonisering te stimuleren.

Sinds de start van het Lerend Netwerk over Dekolonisering werd er een samenwerking met studenten aangegaan in het kader van het vak ‘Community Service Learning’ waarin studenten theoretische inzichten toepassen tijdens een concreet maatschappelijk engagement. Uit deze samenwerking vloeide de Engelstalige podcast “Decolonizing The University” voort. Onder begeleiding van doctoraatsstudente Anissa Bougrea (GIES) vormden de studenten Lien Steyaert (sociologie), Ellen Vanden Bulcke (sociologie) en Fien Pauwels (nationale politiek) de aanzet en organisatie van deze podcast.