Robin Devroe geselecteerd voor de Vlaamse PhD Cup

(16-10-2020)

Robin Devroe geselecteerd voor de Vlaamse PhD Cup

Robin Devroe

In Vlaanderen worden elk jaar ongeveer 2000 doctoraten verdedigd. Deze studies resulteren vaak in publicaties in hoogstaande wetenschappelijke tijdschriften, maar slechts een fractie daarvan raakt ook tot bij het grote publiek. Daarom organiseert Scriptie vzw jaarlijks de “Vlaamse PhD Cup”. Dit is een wedstrijd waarbij pas gepromoveerde doctoren aangemoedigd worden om hun passie voor wetenschap te delen met het grote publiek. Een jury bestaande uit 12 leden van verschillende Vlaamse universiteiten selecteerde zestien halve finalisten.

Robin Devroe, die haar doctoraat behaalde in mei 2019 en momenteel werkt als FWO-postdoctoraal onderzoeker bij GASPAR, was één van de geselecteerde kandidaten. Haar onderzoek richt zich op het bestaan van politieke genderstereotypen bij Vlaamse kiezers en hoe dit verband houdt met de ondervertegenwoordiging van vrouwen in de politiek.

Samen met de andere halve finalisten werd Robin uitgenodigd voor een heuse mediatraining, mede georganiseerd door VRT. Deze intensieve vierdaagse training bestond uit workshops rond wetenschapspopularisering, presentatietechnieken, storytelling, stemcoaching, camera- en interviewtraining. De halve finalisten kregen ook de gelegenheid om vragen te stellen aan en samen te werken met redacteurs van TV- en radioprogramma’s, experten ter zake en (wetenschaps)journalisten, zoals Koen Wauters en Tim Pauwels.

Na deze training stonden de 16 geselecteerde deelnemers voor de ultieme uitdaging: een korte en heldere pitch geven van slechts drie minuten waarbij de essentie van hun onderzoek werd uitgelegd. De halve finale vond plaats op 23 september in de Marconi-studio van de VRT. Helaas eindigde het verhaal van de PhD-cup daar voor Robin, maar het voedde zeker haar enthousiasme voor wetenschapscommunicatie en de maatschappelijke valorisatie van onderzoeksoutput. Als iemand van onze vakgroep zich geroepen voelt om zich in te schrijven voor de volgende editie, dan is Robin meer dan bereid om enkele tips te delen!