Mattias Desmet

     Mattias Desmet

Motivatie

Wat is je belangrijkste motivatie voor onderzoek?

Ik ben gepassioneerd door subjectiviteit en psychisch functioneren in het algemeen en door psychotherapeutische en psychoanalytische praktijken in het bijzonder. Met mijn onderzoek ben ik van plan om meer tastbaar te maken hoe het psychologische niveau van invloed is op de andere niveaus van de menselijke realiteit (bijvoorbeeld het biologisch-fysieke niveau). Ik ben vooral gefascineerd door de manier waarop spraak (bijvoorbeeld tijdens psychotherapeutische sessies) subjectieve ervaringen herstructureert en hoe tegelijkertijd ook het lichamelijk functioneren van de patiënten verandert (zoals blijkt uit zowel de spraak van de patiënt als uit biologische gegevens).

Waarom denk je dat het versterken van de geestelijke gezondheid zo belangrijk is?

Ik geloof dat subjectieve ervaring het meest centrale aspect van de mens is. Het wordt steeds duidelijker dat het mentale leven van invloed is op alle verschillende aspecten van ons bestaan ​​(in het bijzonder de sociale en fysieke dimensies). Gedurende de 20e eeuw hebben klinische observaties en onderzoeksresultaten dit op een verbluffende manier geïllustreerd. Denk bijvoorbeeld aan de impact van placebo's op symptomen en klachten. Bovendien -  zelfs als we volkomen gezond en rijk zijn - betekent dat niets als we ons zorgen maken over het mentale niveau.

Hoe kan onderzoek de wereld veranderen?

Onderzoek kan inspirerend en suggestief zijn. Het kan nieuwe ideeën en perspectieven voor de praktijk opleveren. Ik geloof niet dat dit kan leiden tot strikte regels en dogma's voor het beoefenen van psychotherapeuten maar het kan een kader bieden waardoor we anders kijken naar de praktijk en waardoor we ons op een andere manier bewust worden van de positie die we innemen in ons klinische werk.

Met wie buiten de academische wereld hebt u al samengewerkt en belangrijke resultaten behaald?

We construeerden het single case-archief, een tool die clinici helpt om single case-studies te vinden die relevant zijn voor de patiënten met wie ze werken.

Publicaties

https://biblio.ugent.be/person/801001743835

Contact

Gerelateerde inhoud