Onderzoek naar mentale gezondheid bij doctoraatsstudenten

(02-07-2021) LIISA-coördinator prof. dr. Katia Levecque werd onlangs door het gerenommeerde Nature Magazine geïnterviewd.

Het artikel zoomt in op mentale gezondheidsproblemen bij jonge onderzoekers en bespreekt een onderzoek van de Council of Graduate Schools (CGS) in Washington DC in samenwerking met de Jed Foundation (JED) in New York. In het interview delen doctoraatsstudenten hoe ze met het oplichterssyndroom omgaan en welke aanpak ze tijdens hun doctoraat hanteren.

Katia Levecque verduidelijkt dat "mentale gezondheidsproblemen bij jonge onderzoekers niet enkel schering en inslag zijn in de Verenigde Staten en dat ze gedeeltelijk aangezwengeld worden door de enorme druk die op de schouders van academische wetenschappers rust om financiering te versieren, te publiceren en een job aan de haak te slaan in een markt met moordende concurrentie. In de academische wereld heerst vaak een sfeer waarbinnen falen geen optie is en waarbinnen functies buiten de academische wereld niet mogelijk zijn." Ze geeft aan dat de pandemie de problemen voor jonge onderzoekers verscherpt heeft, maar dat de problemen reeds lang daarvoor bestonden.

Sommige instellingen hebben individuele programma's voor doctoraatsstudenten ingevoerd. Denk aan yogalessen, meditatieklas en workshops tijdbeheer. Die initiatieven pakken echter enkel de symptomen aan en begraven de wortels van mentale gezondheidsproblemen in de academische wereld nog wat dieper, dixit Levecque.

"Je riskeert te dweilen met de kraan open. De persoon in kwestie bouwt misschien wel meer veerkracht op, vindt zijn of haar motivatie terug en plant zijn of haar werk beter, maar in feite zijn de structurele oorzaken die de gezondheid schaden nog steeds aanwezig." - Prof. Katia Levecque