Professor Levecque blikt met Science terug op haar baanbrekend onderzoek uit 2017

(26-02-2021)

In 2017 publiceerde professor Levecque het artikel ‘Work organization and mental health problems in PhD students’. Dat onderzoek wierp een nieuw licht op welzijn en mentale gezondheid in de academische wereld. Het toonde namelijk aan dat een op twee doctoraatsstudenten met psychische klachten kampt en dat een op drie een verhoogd risico loopt op vaak voorkomende psychiatrische aandoeningen. Bovendien is de prevalentie van mentale gezondheidsproblemen bij doctoraatsstudenten meer dan dubbel zo hoog is als bij de hogeropgeleide algemene bevolking, hogeropgeleide werknemers en studenten hoger onderwijs. Zowel werk als de organisatiecontext zoals de 'work-family interface' kunnen de mentale gezondheid bij doctoraatsstudenten significant voorspellen.

Zodra het artikel in 2017 gepubliceerd werd, bracht het op Twitter heel wat gesprekken op gang. Het was het op een na meest besproken artikel op sociale media in 2017 volgens Altmetric. De hoop van de onderzoekers om met hun studie het stigma rond mentale gezonheidsproblemen in de academische wereld te doorbreken werd zo bewaarheid. Ook vandaag blijft het artikel een maatschappelijke invloed uitoefenen en bekleedt het nog steeds plaats 222 van meer dan 17 miljoen publicaties op Altmetric.

In een Q&A met Science bespreekt professor Levecque wat er de voorbije vier jaar zoal veranderd is na de publicatie van het artikel. Ze gaat in op beleidsveranderingen, de verantwoordelijkheden in haar functie en hoe ze de respons op het virale artikel zelf ervaren heeft.

"Voor mij is het verbeteren van de mentale gezondheid in de academische wereld eerder een missie dan een baan." - Katia Levecque