Uitzwaai studenten grondige studies individueel en collectief arbeidsrecht 2019-2020

(29-03-2021)

Op vrijdag 13 maart werden de studenten van de grondige studies individueel en collectief arbeidsrecht 2019-2020 uitgezwaaid. Oorspronkelijk was dit gepland in mei 2020. Door corona was een fysieke bijeenkomst evenwel altijd maar uitgesteld. Daarom werd besloten om het evenement elektronisch te organiseren.

De studenten en hun vrienden/familieleden werden verwelkomd door professor Humblet (titularis van de opleidingsonderdelen) en er werd enige achtergrondinformatie gegeven over de prijs die zou worden uitgereikt. Aan de studenten was gevraagd een paper te schrijven over een vrij onderwerp.  Hieruit werd een short list samengesteld waaruit een laureaat werd geselecteerd door een externe jury van  praktijzijns en academici.

Voormalig Antwerps stadsdichter Maarten Inghels schreef voor deze viering een gelegenheidsgedicht.

SOMS

Soms zeggen ze dat we moeten zwijgen
En dan gebaren we dat we ze niet gehoord hebben
      Soms denken ze dat we het niet begrijpen
En dan veranderen we van jaknikkers in neezeggers
      Soms vinden ze dat we niet snel genoeg werken
En dan halen we de batterijen uit alle klokken
      Soms wantrouwen ze onze vermoeidheid
En dan roepen we volhardend ons ongenoegen uit
      Soms horen ze onze luide stemmen niet
En dan fluisteren we wat we willen vertellen
      Soms vergeten ze ons te negeren
En dat is het uitgelezen moment om op tafel te slaan

Het vers werd door de dichter - in wereldpremière – gedeclameerd. Na deze performance maakte de decaan, prof. Tison, de namen bekend van de shortlist en tenslotte de naam van de laureaat. Door een ex aequo waren er evenwel er niet één maar drie winnaars (in alfabetische volgorde):

• Flore Claus - God ziet u maar uw werkgever nog meer
  • Daphne Segers - Overheid van de toekomst, sta op!
  • Jasper Van de Woestijne - Hoe het sociaal recht Cassatie -bijna- buitenspel zette

De prijs is een analoog geprinte versie van het gedicht, ondertekend door de dichter.

Professor Humblet nam als laatste het woord. Hij dankte de studenten voor de vruchtbare samenwerking en voor het ludieke liber discipulorum. Voorts benadrukte hij dat het niveau van de inzendingen zeer hoog was. In zekere zin was iedereen winnaar (in tijden van corona mag er als eens melig gedaan worden). Daarom kregen alle deelnemers aan het concours een versie van het gedicht geprint op bierkaarten met het verzoek om het pakket alleen te openen in geval van een acute aanval van nostalgie.