BISC Conferentie 24 maart 2022

Wanneer
24-03-2022 van 08:30 tot 13:30
Waar
Mark Liebrecht Schouwburg, Heilig Kruisstraat 16, 2640 Mortsel
Voertaal
Nederlands
Door wie
BISC | Belgian Intelligence Studies Centre / IRCP | Institute for International Research on Criminal Policy
Contact
bisc@ugent.be

BISC Conference - 24 maart 2022 - 'In de helft mijner dagen...', spionnen van Mortsel - Universiteit Gent

Tijdens de Tweede Wereldoorlog voelden talrijke Belgische burgers, mannen en vrouwen, van alle leeftijden en beroepsklassen, verontwaardigd door de bezetting van hun vaderland, zich geroepen om ‘iets’ te doen. Zij zouden uitgroeien tot een zeer bijzondere vorm van het Verzet. In totaal 18.716 erkende IAA, Inlichtingen- en Actieagenten, in 129 IAD, Inlichtingen- en Actiediensten (en Zendingen met parachutisten), actief zowel in bezet België als in andere landen. Zij werden aangestuurd door de Veiligheid van de Staat in ballingschap te Londen, in samenwerking met de Britse diensten MI5, MI6, MI9, SOE en PWE. Zij waren actief in: politieke, economische en militaire spionage; sabotage; psychologische oorlogsvoering en propaganda; ontsnappingslijnen; meteorologische inlichtingen; ondersteuning van onderduikers, werkweigeraars en Joden; ... Minstens 4.000 van hen werden gearresteerd en 1.815 vermoord (neergeschoten, onthoofd, omgekomen in concentratiekampen ...).  

Meerdere burgers van Mortsel engageerden zich in dit inlichtingenwerk. Naar hun activiteiten werd zeer recent een sociaalhistorisch onderzoek uitgevoerd. Dit werd niet alleen gebaseerd op archiefonderzoek in België, maar aangevuld met bronnen o.m. uit ‘The National Archives’ (Kew, VK) en de ‘National Archives of Australia’. De resultaten van dit onderzoek worden nu voor de eerste keer aan het publiek voorgesteld.

Deze studiedag kwam tot stand door een samenwerking van BISC, Belgian Intelligence Studies Centre en RUSRA-KUIAD, Koninklijke Unie van de Inlichtingen- en Actiediensten.

Programma (NL) / Programme (F) / Program (E)

Praktische informatie:

Kostprijs:

30 Euro zonder Cahier

55 Euro met Cahier Inlichtingenstudies (thema “Spionnen van Mortsel”)

Studententarief:

10 Euro zonder Cahier

35 Euro met Cahier Inlichtingenstudies (thema “Spionnen van Mortsel”)

Gelieve vlug in te schrijven, het aantal plaatsen is beperkt.

Inschrijving:

  • Geïnteresseerden dienen zich in te schrijven via Congrezzo.

Het boek “Het Schaduwleger. Van clandestiniteit naar herinnering. L’Armée de l’ombre. De la clandestinité à la mémoire” kan aan de gunstprijs van 40 Euro aangekocht worden (in de boekhandel 45 Euro) door storting op rekening BE76 0000 0725 5495 van asbl RUSRA-KUIAD vzw. Het boek wordt U dan overhandigd tijdens de studiedag.

COVID-19:
Gelieve dringend in te schrijven. De beschikbare plaatsen worden chronologisch toegekend. Pas na ontvangst van uw betaling (via Maestro/Mister Cash, VISA of Mastercard) kunnen wij deze gereserveerde plaats effectief toewijzen. Betalen ter plaatse is NIET mogelijk. Bij niet-betaling kunnen wij geen toegang tot de zaal verlenen.

Taal:
De lezingen zullen in het Nederlands en het Engels gegeven worden. Vraagstelling kan ook in het Frans.

Registreer online