Human Rights @ De Krook | Mensenrechten van gedetineerden

Marjolein De Pau
marjolein.depau@ugent.be
Website

Gespreksavond over mensenrechten en detentie Human Rights @ De Krook | Mensenrechten van gedetineerden Universiteit Gent - Faculteit Recht & Criminologie - Vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht

Wanneer iemand strafbare feiten pleegt, kan de rechter beslissen dat een vrijheidsberoving voor die persoon een gepaste en proportionele straf is. We weten echter dat in detentie vaak (mensen)rechten - onterecht - niet de nodige aandacht krijgen. Bijvoorbeeld, personen in detentie hebben dikwijls minder toegang tot onderwijs of billijk betaalde arbeid. Ze verblijven frequent in overbevolkte gevangenissen met een verouderde en niet aangepaste infrastructuur. Daarnaast houdt een detentie vaak verlies in: van vrienden en een familieleven, een gemeenschap, werk, een vrijetijdsbesteding en autonomie. Gezien deze verschillende (mensen)rechten onder druk komen te staan en de sterk beveiligde, gereguleerde omgeving waarin deze personen verblijven, kunnen we ons afvragen op welke manier hun stem kunnen laten horen om deze rechten te herstellen. In deze debatavond gaan we dieper in op het versterken (of empoweren) van gedetineerde personen zodat zij zelf hun (mensen)rechten kunnen claimen.