ACCESS - Gelijkwaardige drughulpverlening voor migranten en etnische minderheden: een beleidsanalyse

Uiteenlopende migranten en etnische minderheden (MEM) hebben recht op gelijkwaardige drughulpverlening in vergelijking met niet-MEM-populaties. Gezien de schaarste aan fundamenteel-theoretisch onderzoek naar dit thema, beoogt deze studie eerst een sterke theoretische basis uit te bouwen. Deze omvat reflecties over ervaringen van gebruikers en professionals, het 'culturele competentie' discours, de prevalentie van MEM-middelengebruik vanuit een sociaal epidemiologisch perspectief, MEM zorgbehoefte en -aanbod in de EU en België. De empirische case bestudeert of en hoe het Vlaamse drughulpverleningsbeleid gericht is op het verhogen van de toegang, het wegnemen van barrières, het creëren van responsieve diensten en een focus op sociale determinanten. Deze beleidsanalyse is gebaseerd op een ecosociaal en sociaal herstelperspectief. In samenwerking met een andere doctoraatsstudie over MEM ervaringen (Aline Pouille) is dit project gericht op het formuleren van zorg- en beleidsaanbevelingen.

VALORISATIE:

De Kock, C. (2020). Risk factors and dangerous classes in a European context : the consequences of ethnic framing of and among Turkish drug users in Ghent, Belgium. In B. Thom & S. MacGregor (Eds.), Alcohol, drugs and risk in historical and cross-cultural perspective : framing dangerous classes and dangerous spaces. Oxfordshire: Routledge.

De Kock, C. (2020). Cultural competence in substance use treatment for migrants and ethnic minorities : what’s the problem represented to be? SOCIAL THEORY & HEALTH.