studienamiddag 1 april 2022

(16-05-2022)

foto1 MilieumagistraatOp vrijdag  1 april 2022 organiseerde het Centrum voor Milieu- en Energierecht van de Universiteit Gent een conferentie over een statuut voor rechters en procureurs die milieuzaken behandelen. We werkten hiervoor samen met het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding (IGO), het EU Forum of Judges for the Environment (EUFJE) en het Tijdschrift voor Milieurecht.

Na een uiteenzetting over het toenemend aantal milieurechtbanken wereldwijd, kwam een Franse magistrate toelichten hoe in Frankrijk recent 36 milieurechtbanken werden gecreëerd.

Daarna volgde een toelichting over de specialisatie in het milieurecht bij de bestuursrechters (Raad voor Vergunningsbetwistingen en Raad van State).

We sloten de conferentie af met een debat tussen parlementsleden, magistraten, advocaten en politie, gemodereerd door Liesbeth Indeherberge (VRT).

U kan de presentaties en het debat (vanaf 2 uur, 25 minuten) hier herbekijken.

De studienamiddag werd bijgewoond door een 100-tal milieujuristen uit de praktijk (advocaten, academici, FOD Justitie, magistraten, ambtenaren).

Het debat leidde tot een aantal aanbevelingen die u hier kan lezen.

Contactpersoon: Farah Bouquelle, praktijkassistent milieurecht Universiteit Gent, coördinator EU Forum of Judges for the Environment, farah.bouquelle@ugent.be

foto2 Milieumagistraat

foto3 Milieumagistraat