Kleine Helden Deel 1: Mensenrechtenverdedigers in Guatemala

Wanneer
10-10-2017 09:00 tot 01-12-2017 21:30
Waar
Filmzaal Plateau, Paddenhoek 3, 9000 Gent
Voertaal
Nederlands
Door wie
Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen, Ugent HRC, UAntwerpen, Amnesty International Vlaanderen
Contact
martine.dewulf@ugent.be
Website
http://www.broederlijkdelen.be/nl/agenda/kleine-helden-deel-1-mensenrechtenverdedigers-guatemala
Voeg toe aan mijn agenda

Overal ter wereld neemt het geweld tegen verdedigers van mensenrechten toe. Wat zijn de oorzaken en mogelijke oplossingen? Tijdens drie gespreksavonden gaan we op zoek naar antwoorden.

Activisten uit Guatemala, Israël en Congo, die samenwerken met Broederlijk Delen, getuigen over hun persoonlijke ervaringen. Zij zijn onze ‘Kleine Helden’: burgers die zich in hun dagelijkse leven, ondanks alle risico's, blijven inzetten voor de verbetering van de mensenrechtensituatie in hun land.

We gaan ook in gesprek met andere experts en staan stil bij de uitdagingen voor de internationale gemeenschap.

Deel 1: Met Gustavo Illescas (CMI, Guatemala), Eva Brems (Professor Mensenrechten UGent), Ellen Desmet (Mensenrechtencentrum UGent), Wies Willems (Broederlijk Delen).  Vertaling Spaans-Nederlands wordt voorzien.

Tijdens deze eerste avond focussen we op de bedreigingen voor activisten die opkomen voor de bescherming van de natuur en het leefmilieu in Guatemala. Het grondstoffen- en energiebeleid van de overheid leidt er tot de gewelddadige onderdrukking van de inheemse bevolking en sociale organisaties.

Gustavo Illescas is journalist en medeoprichter van het alternatieve mediaplatform Centro de Medios Independientes (CMI). Sinds 2013 werkt hij daarnaast als politiek analist voor de mensenrechtenorganisatie CALDH.