UITGESTELD Europese Avondlezingen

(20-02-2020) Samen met het Ghent European Law Institute en het Center for EU-studies, organiseert Europa Direct twee Europese Avondlezingen.

UITGESTELD wegens Covid-19 maatregelen.

Samen met het Ghent European Law Institute (GELI) en het Center for EU-studies (CEUS), organiseert Europa Direct twee Europese Avondlezingen
Beide lezingen zijn in het Engels.

Op 16 maart 2020 komt professor Piet Eeckhout (University College London) praten over 'Brexit en de toekomstige relatie tussen de EU en het Vereningd Koninkrijk'.

Na de Brexit blijft de vraag welk soort juridisch en politiek kader nodig is  om in de toekomst voor stabiele betrekkingen tussen de EU en het VK te zorgen. Tijdens de avondlezing zal Prof. Piet Eeckhout de nieuwste ontwikkelingen en de verschillende opties na de Brexit bespreken.

Moderator is Professor Peter Van Elsuwege (Ghent European Law Institute)

Op 25 maart 2020 komt dr. Allan Rosas (voormalig rechter bij het Hof van Justitie van de Europese Unie) praten over 'Het Europese Hof van Justitie: leiden alle wegen naar Luxemburg?'.

Respect voor democratie, grondrechten en de rechtsstaat zijn kernwaarden van de EU, die echter in verschillende EU-lidstaten steeds meer onder druk staan. Tijdens deze avondlezing zal voormalig rechter Allan Rosas bespreken hoe de EU deze uitdaging aangaat. Bijzondere aandacht zal worden besteed aan de rol en de relevante jurisprudentie van het Hof van Justitie van de EU.

Moderator is professor Inge Govaere.

Beide lezingen starten om 18u00 in de Provincieraadzaal van het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen. Deelname is gratis, maar inschrijven verplicht.