HumanRights@DeKrook: Rechten van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen

Wanneer
05-03-2020 van 17:30 tot 19:00
Waar
Krookcafé, Myriam Makeba plein 1, 9000 Gent
Door wie
HRC Ugent, Bibliotheek De Krook en Vormingplus Gent-Eeklo
Contact
catherine.vandegraaf@ugent.be
Website
https://webappsx.ugent.be/eventManager/events/HumanRightsDeKrookRechtenvankinderendiezonderoudersmigrerennaarBelgie
Voeg toe aan mijn agenda

Welke rechten hebben kinderen die zonder hun ouder migreren naar België? Wie zorgt voor hen? En wat zijn uitdagingen en knelpunten in de praktijk?

Human Rights @ De Krook: Rechten van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen (NBMV)

Steeds meer kinderen en jongeren migreren zonder hun ouders naar België. De Belgische wetgeving voorziet een aantal beschermingsmechanismen, zoals de aanstelling van een voogd, een specifiek opvangsysteem en een procedure om een duurzame oplossing te bepalen. Daarnaast kunnen deze kinderen en jongeren ook internationale bescherming (asiel) aanvragen. Maar hoe werkt dit in de praktijk? Wat loopt goed en waar kan het beter? En wat gebeurt er bij hun 18de verjaardag, als ze niet meer minderjarig zijn en dus deze bescherming verliezen?
Tijdens deze sessie gaan we in dialoog met personen die werken met en voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen op het vlak van begeleiding, opvang en verblijfsrecht. Hierbij wordt verder gebouwd op het boek “Rechten van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen in België” dat in 2019 verscheen.

 
Sprekers


Benoit Dhondt is advocaat bij Antigone Advocaten, en praktijkassistent bij de Human Rights and Migration Law Clinic van de Universiteit Gent.
David Lowyck is directeur van Minor-Ndako, een organisatie die aangepaste zorg en begeleiding biedt aan kinderen en jongeren in een problematische situatie, waaronder buitenlandse niet-begeleide minderjarigen.
Jinske Verhellen is voogd, en professor internationaal privaatrecht aan de Universiteit Gent.


 
Praktisch


Waar? Krookcafé
Wanneer? Donderdag 5 maart 2019
Hoe laat? 19u30 tot 21u00
Inschrijven? Gratis inschrijvingen via deze link.

Evenement georganiseerd door het Human Rights Centre van Universiteit Gent in samenwerking met Bibliotheek De Krook en Vormingplus Gent-Eeklo.