Human Rights @ De Krook: Rechten van kinderen die zonder ouders migreren naar België

Bij het verlaten van het observatie- en oriëntatiecentrum in Neder-over-Heembeek, kan elke jongere zijn naambadge aan de takken van de boom die op de muur bij het onthaal geschilderd is nieten.  (Bart Mues, foto © Bart Mues)  (vergrote weergave)

Bij het verlaten van het observatie- en oriëntatiecentrum in Neder-over-Heembeek, kan elke jongere zijn naambadge aan de takken van de boom die op de muur bij het onthaal geschilderd is nieten. (Bart Mues, foto © Bart Mues)

(13-12-2019)

Human Rights @ De Krook: Rechten van kinderen die zonder ouders migreren naar België

Welke rechten hebben ‘niet-begeleide minderjarige vreemdelingen’ (NBMV)? Wie zorgt voor hen? En wat zijn uitdagingen en knelpunten in de praktijk?

Steeds meer kinderen en jongeren migreren zonder hun ouders naar België. De Belgische wetgeving voorziet een aantal beschermingsmechanismen, zoals de aanstelling van een voogd, een specifiek opvangsysteem en een procedure om een duurzame oplossing te bepalen. Daarnaast kunnen deze kinderen en jongeren ook internationale bescherming (asiel) aanvragen. Maar hoe werkt dit in de praktijk? Wat loopt goed en waar kan het beter? En wat gebeurt er bij hun 18de verjaardag, als ze niet meer minderjarig zijn en dus deze bescherming verliezen?

Tijdens deze sessie gaan we in dialoog met personen die werken met en voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen op het vlak van begeleiding, opvang en verblijfsrecht. Hierbij wordt verder gebouwd op het boek “Rechten van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen in België” dat in 2019 verscheen.

Sprekers

Benoit Dhondt is advocaat bij Antigone Advocaten, en praktijkassistent bij de Human Rights and Migration Law Clinic van de Universiteit Gent.

David Lowyck is directeur van Minor Ndako, een organisatie die aangepaste zorg en begeleiding biedt aan kinderen en jongeren in een problematische situatie, waaronder buitenlandse niet-begeleide minderjarigen.

Jinske Verhellen is voogd, en professor internationaal privaatrecht aan de Universiteit Gent.

Praktisch

 Evenement georganiseerd door het Human Rights Centre van Universiteit Gent in samenwerking met Bibliotheek De Krook en Vormingplus Gent-Eeklo.

Toelichting bij foto

Bij het verlaten van het observatie- en oriëntatiecentrum in Neder-over-Heembeek, kan elke jongere zijn naambadge aan de takken van de boom die op de muur bij het onthaal geschilderd is nieten. Het is voor vele jongeren belangrijk om een spoor van zichzelf te kunnen achterlaten (Bart Mues, foto © Bart Mues)

 Bart Mues, foto © Bart Mues