Studiedag "Het Migratiepact - kroniek van een crisis" (8/05/2019)

(24-04-2019)

Het Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration, of het Migratiepact, was niet alleen politiek een heet hangijzer, het heeft ook vragen rond migratierecht, internationaal recht en grondwettelijk recht losgemaakt.

Het Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration, in eigen land ook bekend als het Migratiepact, heeft de afgelopen maanden nogal wat stof doen opwaaien. Het dossier was niet alleen politiek een heet hangijzer, het heeft ook tal van actuele vragen rond migratierecht, internationaal recht en grondwettelijk recht losgemaakt.


Voor deze studiedag brengt de Universiteit Gent deskundigen samen die het Migratiepact vanuit die drie invalshoeken zullen belichten. Wat betekent het Migratiepact concreet voor België en waarom ontstond er een crisis? Hoe kwam het Belgische standpunt tot ontwikkeling? Welk verschil had het compromis van een interpretatieve verklaring kunnen maken? Wat waren de gevolgen van het vertrek van een partij uit de Regering? En wat betekent het Migratiepact voor Europa en de rest van de wereld?


Experts verbonden aan diverse universiteiten en organisaties nemen de opeenvolgende fases van de crisis onder de loep en geven antwoorden op deze en andere vragen.

Meer info in de flyer