Vacature doctoraatsbursaal: kinderrechten in beroepsprocedures in asiel

(23-01-2020)

Vacature (pdf)

Doctoraatsbursaal

Kinderrechten in beroepsprocedures in asiel: een rechtsetnografie

Situering van het onderzoek

De Onderzoeksgroep Migratierecht werft een doctoraatsbursaal aan voor een onderzoek rond “Kinderrechten in beroepsprocedures in asiel: een rechtsetnografie”. Via participerende observatie en interviews zal worden nagegaan hoe de actoren in de Belgische beroepsprocedure in asiel denken over kinderrechten, en hoe ze kinderrechten inroepen en toepassen. Het gaat om kinderen en jongeren zelf, hun ouders en voogden, de rechters in vreemdelingenzaken, advocaten en de overheid als tegenpartij. De resultaten van dit etnografisch onderzoek zullen vergeleken worden met de bevindingen uit een rechtspraakanalyse. Het onderzoek beoogt theoretisch bij te dragen tot het domein van kritische kinderrechtenstudies. Het project wordt gefinancierd door het FWO (2020-2024). De succesvolle kandidaat zal tewerkgesteld worden binnen de Onderzoeksgroep Migratierecht, en lid zijn van het Human Rights Centre en CESSMIR (Centre for the Social Study of Migration and Refugees).

Profiel van de kandidaat

- Vereisten:

• Je hebt een master in de rechten of een relevante richting binnen de sociale wetenschappen (of je toont overtuigend aan dat dit diploma behaald zal worden voor 1 oktober 2020)
  • Je hebt een uitstekende kennis van het Nederlands, Engels en Frans

- Strekken tot aanbeveling:

• Je hebt kennis van en/of ervaring met kinderrechten / mensenrechten
  • Je hebt kennis van en/of ervaring met kwalitatieve en/of juridische onderzoeksmethodes
  • Je hebt kennis van en/of ervaring met asielrecht
  • Je hebt affiniteit en/of ervaring met het werken met personen in kwetsbare situaties en/of kinderen en jongeren
  • Je hebt ervaring met wetenschappelijk onderzoek, in het bijzonder vanuit een interdisciplinair perspectief
  • Je hebt ervaring met het verstrekken van onderwijs
  • Je hebt een master-na-masteropleiding gevolgd die aantoonbaar relevant is voor het onderzoeksproject
  • Goede studieresultaten

- Algemene verwachtingen:

• Je beschikt over uitstekende analyse- en schrijfvaardigheden
  • Je beschikt over uitstekende interculturele communicatieve vaardigheden; je bent ook bereid te rapporteren over je onderzoek, zowel op academisch vlak als naar een ruimer publiek
  • Je kan zowel zelfstandig werken als vlot in team functioneren
  • Je bent empathisch, werkt nauwkeurig en beschikt over een kritische geest
  • Je draagt bij tot het onderwijs, dienstverlening en administratieve taken binnen de vakgroep op een collegiale manier
  • Je draagt bij tot een fijne werkomgeving

- Aanbod

• Een dynamische werkomgeving
  • 100% tewerkstelling als doctoraatsbursaal
  • Aanstelling voor een periode van 4 jaar (onder voorbehoud van periodieke evaluatie na 2 jaar)
  • Indiensttreding op 1 oktober 2020, of op een eerder moment te bepalen in onderling overleg
  • Salaris bepaald in overeenstemming met de salarisschalen van de UGent
  • Bijkomende voordelen als medewerker van de Universiteit Gent (voor meer informatie, zie https://www.ugent.be/nl/vacatures/personeelsvoordelen.htm)

Hoe solliciteren?

• Stuur de volgende documenten voor 23 maart 2020 naar prof. Ellen Desmet - ellen.desmet@ugent.be
  • je CV (met inbegrip van publicatielijst, indien beschikbaar)
  • motivatiebrief
  • een stuk geschreven tekst (bv. publicatie, onderzoekspaper of masterthesis)
  • naam en contactgegevens van twee referentiepersonen, die gecontacteerd kunnen worden

Voor meer informatie over de vacature, contacteer ellen.desmet@ugent.be.

De UGent werkt aan een uitgebalanceerd diversiteitsbeleid en moedigt iedereen, ongeacht geslacht, afkomst of functiebeperking, aan te solliciteren