Leerstoel Port of Ghent / North Sea Port

Op 7 januari 2016 lanceerde de UGent in samenwerking met het toenmalige Havenbedrijf Gent de Leerstoel ‘Port of Ghent’, gevolgd door de Leerstoel 'North Sea Port' in 2018.

Met de Leerstoel verankert het Maritiem Instituut zijn expertise in de haven- en maritieme economie. Die expertise verrijkt tevens het onderwijs in de Interuniversitaire Master in Maritime Science.

Daarnaast stimuleert de Leerstoel samenwerkingsverbanden met buitenlandse universiteiten.

Titularis

Prof. dr. Theo NotteboomDe leerstoelhouder is professor dr. Theo Notteboom, die zich aan het Maritiem Instituut van de UGent toelegt op onderwijs, onderzoek en dienstverlening.

Prof. Notteboom heeft een zeer ruime internationale onderzoekervaring aan o.m. de Universiteit van Dalian (China), de maritieme universiteit bij uitstek, waar hij is aangesteld als Foreign Expert/Professor aan het Transportation Management College. In april 2015 verkreeg Theo Notteboom de ‘High-end Foreign Expert’ status van de Chinese State Administration of Foreign Expert Affairs.

Deze maritieme expert is tevens gastprofessor aan de World Maritime University in Malmö (Zweden) en MPA Visiting Professor in Port Management aan de Nanyang Technological University (NTU) in Singapore.

Prof. Notteboom is niet enkel een grote aanwinst voor het onderwijs en onderzoek aan de UGent, maar is tevens een schakel in de samenwerking tussen het Maritiem Instituut van de UGent en diverse buitenlandse maritieme universiteiten.