Human Rights @ De Krook: Rechten van kinderen die zonder ouders migreren naar België

(26-02-2020) Welke rechten hebben ‘niet-begeleide minderjarige vreemdelingen’ (NBMV)? Wie zorgt voor hen? En wat zijn uitdagingen en knelpunten in de praktijk?

Steeds meer kinderen en jongeren migreren zonder hun ouders naar België. De Belgische wetgeving voorziet een aantal beschermingsmechanismen, zoals de aanstelling van een voogd, een specifiek opvangsysteem en een procedure om een duurzame oplossing te bepalen. Daarnaast kunnen deze kinderen en jongeren ook internationale bescherming (asiel) aanvragen. Maar hoe werkt dit in de praktijk? Wat loopt goed en waar kan het beter? En wat gebeurt er bij hun 18de verjaardag, als ze niet meer minderjarig zijn en dus deze bescherming verliezen?

Tijdens deze sessie gaan we in dialoog met personen die werken met en voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen op het vlak van begeleiding, opvang en verblijfsrecht. Hierbij wordt verder gebouwd op het boek “Rechten van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen in België” dat in 2019 verscheen.

Klik hier voor meer praktische info.