Rechtshistorische Causerie dr. Miljana Todorovic

Wanneer
22-06-2018 van 15:00 tot 18:00
Waar
Faculteit Recht en Criminologie - Instituut voor Rechtsgeschiedenis
Voertaal
Nederlands
Door wie
Instituut voor Rechtsgeschiedenis
Contact
Karin.Pensaert@UGent.be
Voeg toe aan mijn agenda

Eigendomsrecht bij de Zuid-Slaven onder het Ottomaans bewind. Het Ottomaans tapu-systeem. Evoluties in de Zuidslavische gebieden in de 19e eeuw.

Causerie door dr. Miljana Todorovic rond het eigendomsrecht bij de Zuid-Slaven onder het Ottomaans bewind. 

Waarover gaat het?

In de Zuidslavische gebieden onder Ottomaans bewind was het eigendomsrecht onderdeel van het Ottomaans rechtssysteem. Het Ottomaans eigendomsrecht was gebaseerd op het 'tapu'-systeem, een geheel van regels inzake de vorm, inhoud, uitreikingsprocedure en functie van de 'tapu', een document dat diende als bewijs van bepaalde eigendomsrechten op onroerende goederen.
Het Ottomaans tapu-systeem had zijn wortels in de sharia en de Ottomaanse landorganisatie. Aangezien er grotendeels uniformiteit bestond in de landbouw- en eigendomsrelaties, waren er oorspronkelijk geen aanzienlijke verschillen in de toepassing van het tapu-systeem. Dit veranderde in de negentiende eeuw omwille van twee factoren. Allereerst hadden wijzigingen in de eigendomsrelaties een directe invloed op het tapu-systeem. Daarnaast leidde het streven naar onafhankelijkheid van de Zuidslavische volkeren naar de wens om het tapu-systeem te verlaten.


In deze lezing zullen de afzonderlijke evoluties in de volgende Zuidslavische gebieden besproken worden: Servië, Bosnië, Macedonië, Oud-Servië, Zuid-Oost-Servië, Montenegro en Bulgarije. De nadruk ligt evenwel op Servië, de enige Zuidslavische staat waar het tapu-systeem een autonome evolutie kende in de negentiende eeuw, als reactie op de mislukte invoering van de Oostenrijkse landregisters in het Servisch Burgerlijk Wetboek van 1844.


De lezing, in het Nederlands, zal doorgaan op 22 juni 2018 aan het Gentse Instituut voor Rechtsgeschiedenis om 15u00. Plaats: Universiteitstraat 4 - lokaal 06.02.100.047, einde gang auditorium Blauwe zaal.


Gelieve uw komst aan te melden via .