Rechtshistorische Causerie

Wanneer
12-12-2019 van 12:00 tot 14:00
Waar
Instituut voor Rechtsgeschiedenis
Door wie
Instituut voor Rechtsgeschiedenis
Contact
Karin.Pensaert@ugent.be
Voeg toe aan mijn agenda

Lezing “Personenvennootschappen in Amsterdam tijdens de vroegmoderne periode (17de en 18de eeuw)” door dra. Manon Moerman

Tijdens deze rechtshistorische causerie zal Manon Moerman, doctoraatstudente verbonden aan de Universiteit van Maastricht, haar onderzoek naar de Amsterdamse personenvennootschappen toelichten. Op basis van onderzoek in de notariële archieven tracht zij inzicht te krijgen in de manier waarop vroegmoderne ondernemers zich organiseerden in deze vennootschappen. Tot op heden heeft het onderzoek naar deze ondernemingen in de Republiek zich voornamelijk toegespitst op het bestuderen van rechtsgeleerde werken en de rechtspraak van de Hoge Raad van Holland, Zeeland en West-Friesland. Door de focus te verleggen naar de studie van notariële vennootschapscontracten krijgt men echter een beter inzicht in de dagdagelijkse praktijk en kunnen eventuele tegenstellingen tussen theorie en praktijk aan het licht worden gebracht (bv. met betrekking tot externe vennootschapsverhoudingen). In de causerie zal Manon het uitgebreide bronnencorpus die ze heeft kunnen verzamelen voorstellen samen met enkele eerste resultaten die het archiefonderzoek tot op vandaag heeft opgeleverd.

De lezing gaat door op 12 december 2019 om 14u00 aan het Instituut voor Rechtsgeschiedenis, gang auditorium Blauwe Zaal, Faculteit Recht en Criminologie, Universiteitstraat 4, 9000 Gent.

Indien u interesse heeft om de causerie bij te wonen, gelieve uw komst te melden via .