Publieke lezing Jinske Verhellen: familierechtelijke gevolgen van de vluchtelingenstroom'

Wanneer
20-04-2017 van 19:00 tot 20:00
Waar
auditorium C, Faculteit Rechtsgeleerdheid (Campus Aula, Universiteitstraat 4, 9000 Gent)
Voertaal
Nederlands
Door wie
Reinhard Steennot
Contact
reinhard.steennot@ugent.be
Voeg toe aan mijn agenda

Op de tweede publieke lezing van 2017 spreekt Jinske Verhellen over "De vluchtelingenstroom naar Europa: de meeneembaarheid van de burgerlijke staat."

In de publieke lezingen worden de resultaten van wetenschappelijk onderzoek die op internationale congressen werden gepresenteerd in een aangepast format aan geïnteresseerde studenten aangeboden. Zo maken zij kennis met het wetenschappelijk onderzoek verricht door leden van de faculteit.

foto van dr. Jinske VerhellenProf. dr. Jinske Verhellen brengt op donderdag 20 april 2017 om 19u in Aud C de lezing 'De vluchtelingenstroom naar Europa: de meeneembaarheid van de burgerlijke staat'.

Deze lezing gaat in op de impact die de huidige vluchtelingenstroom heeft op de erkenning in België van familierechtelijke banden die zijn ontstaan in het buitenland. Hoe zullen Syrische, Afghaanse, Iraakse huwelijksakten, geboorteakten, echtscheidingsvonnissen in België erkend worden? Hoe kunnen vluchtelingen en asielzoekers bewijzen dat zij echtgenoten zijn of vader/moeder van bepaalde kinderen? Wat als er geen documenten zijn? Wat als de erkenning van buitenlandse documenten niet mogelijk of wenselijk is, bv. omdat er sprake is van kindhuwelijken?

Dit lange termijn-denken is momenteel nagenoeg afwezig in het juridische en politieke ‘bed-brood-bad’ debat over de asielcrisis. De lezing probeert inzicht te geven in de verschillende interacties tussen het internationaal privaatrecht en het internationaal vluchtelingenrecht.

Na de lezing is er mogelijkheid tot vraagstelling.